Connect with us

Društvo

LP: Nove mjere pokušaj potpune klerikalizacije države

Published

on

Nove epidemiološke mjere ne mogu se drugačije objasniti osim kao pokušaj potpune klerikalizacije do nedavno građanske države Crne Gore, saopštili su iz Liberalne partije (LP).

“Svetosavska Vlada u Crnoj Gori je još jednom ostvarila svoju ulogu i dobro zabavila i nasmijala Crnogorce, ali i stanovnike susjednih država regiona, pa su mjere koje je juče donijelo Ministarstvo zdravlja zbog svoje apsurdnosti, postale hit na društvenim mrežama i predmet izrugivanja”, navodi se u saopštenju.

Iz LP-a su kazali da se nove mjere ne mogu drugačije objasniti osim kao “pokušaj potpune klerikalizacije svih djelova do nedavno građanske države i potpuno gubljenje atributa slobodnog i otvorenog društva kakvo je Crna Gora kroz istoriju uvijek bila”.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo zdravlja, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, zabranilo organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i zatvorenom prostoru, putnički međugradski saobraćaj za Božić po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, kao i za Novu godinu.

Iz LP-a su kazali i da je zabranjen rad restorana i ugostiteljskih objekata u tim danima, “ali je zato napravljen izuzetak za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), jer druge crkvene organizacije po novom Zakonu o vjerskim slobodama ne postoje”.

“I odobren odlazak u crkve i hramove bez ograničenja, uz one protokolarne mjere koje smo vidjeli kako se poštuju od same ministarke (Jelene) Borovinić Bojović tokom sahrane crkvenih poglavara SPC”, navodi se u saopštenju.

Iz LP-a su naveli da je Borovinić Bojović, kada se kandidovala na mjesto koje sada pokriva, kritički govorila o mjerama koje je u prethodnom periodu sprovodilo Nacionalno koordinaciono tijelo, nazivajući ih neznalačkim i neizbalansiranim.

Oni su kazali da je Borovinić Bojović “zajedno sa premijerom svetosavske Vlade (Zdravkom) Krivokapićem, tvrdila kako će nova vlada donositi mjere na osnovu konsultacija sa građanima i anketiranja njihovog mišljenja”.

“Ko ih ne zna skupo bi ih platio, kaže narod, pa se baš tako i ispostavilo, jer niti slušaju glas naroda niti pitaju stručnjake šta raditi i kako biti umjeren, već donesoše mjere bez bilo kakve logike i struke. Pritom su zaboravili jednu od najmudrijih izreka latinskog jezika – Vox populi vox dei, ili prevedeno na crnogorski jezik, glas naroda je glas boga”, naveli su iz LP-a.

Oni su upitali Borovinić Bojović da li zna koliko građana Crne Gore radi i živi u Podgorici a njihove najuže porodice žive u drugom gradu.

“Ovim mjerama im zabranjujete da se za praznike spoje i zajednički raduju. Takođe da vas podsjetimo ako ste zaboravili, a očigledno da jeste, porodica je osnovna ćelija društva i na njoj se zasniva uspjeh i razvoj jedne države”, kazali su iz LP-a.

Iz LP-a su upitali Borovinić Bojović na koji način i kojom logikom je bila vođena kad je sa saradnicima do apsurda dovela uslužne djelatnosti, a SPC-u omogućila ekskluzivitet u radu.

Oni su kazali da, nakon ovako osmišljenih mjera, očekuju reakciju Univerziteta Crne Gore i istih ljudi koji su potpisivali silne peticije podrške litijama i izboru nekih ministara u Vladi.

“Ili ni njima neće smetati to što im zabranjujete naučni rad na konferencijama i seminarima. Vjerovatno znate da na ta mjesta i ne zalaze pa ih to neće ni interesovati. Imaće obezbijeđene partijsko-vjerske aktivnosti u vjeskim objektima kojima SPC bespravno gazduje”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije