Connect with us

Društvo

Mesić: Srbija na vjerskom planu remeti odnose unutar Crne Gore, dijelom kriva EU

Published

on

Problem našeg regiona je što Srbija, koja je i započela rat devedesetih, nije doživjela katarzu i oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu protiv Miloševića zbog toga što je išao u rat, već zbog toga što nije pobijedio, kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

– Imamo pokušaje da se Crna Gora ponovo vrati u jedan odnos prema Srbiji. Probali su sa svim i sad su odlučili na vjerskom planu poremetiti odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori. To je sve, čini mi se, prolazno, ali sve to ostavlja velike nervoze u našoj regiji. Evropska unija je dobrim dijelom zbog toga kriva jer ona nije riješila neke svoje unutrašnje probleme – kazao je Mesić koji je jedan od učesnika 8. Globalnog Baku Foruma.

Tu je, kako navodi, i Hrvatska koja je zadržala dobrim dijelom odnose koji su bili za vrijeme Tuđmana, koji je sa Miloševićem dijelio BiH.

– I sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo vrijeme da se ponovo dijeli BiH. Na dugoj strani imate jedno napriznavanje Kosova u čemu je srpska politika vrlo agresivna – kazao je Mesić.

Međutim, dodao je, Kosovo je tehničko pitanje, a Srbija ne može ni na koji način doći do Kosova.

Dodao je da EU nije riješila pitanje monetarne politike svojih članica, da to bude jedan usaglašeni sistem, nisu riješili pitanje institucija jer EU danas nema lidera koji ima viziju, ima činovnike koji održavaju stvari, ali ne nude izlaz.

– Nemamo te lidere koji će povući zemlje koje nisu u EU da što brže uđu u EU, jer Evropa se mora udružiti – poručio je Mesić.

Kaže i kako je problem što se izgubio entuzijazam kod onih koji trebaju ući u EU, a na drugoj strani vlada zamor od udruživanja.

– Očito je da ti lideri ne znaju da je sudbina Evrope u ujedinjavanju i sve ovo zadržavanje koje ide na to da se zaustavi proširivanje štete i Evropskoj uniji i svjetskoj politici, jer EU je sjajna zamisao, da se otvore granice, da Evropa postane jedan veliki igrač, ali samo ako je cijela uduržena. Udružena Evropa isključuje rat kao političko sredstvo, jer nema više motiva za rat. Svi agresori u Evropi su išli od toga da štite svoju nacionalnu manjinu, a sada ako se Evropa udruži, ako otvorimo granice, svaki narod će živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, granice neće biti smetnja, a neće biti ni motiva za agresiju. Tako i ovaj zadnji rat koji smo imali u Jugoslaviji, to je bio rat za teritorij, ali očito da mnogi nisu iz toga izvukli pouku – poručio je Mesić.

Osvrnuo se i na aktuelnu političku krizu u BiH, a za Milorada Dodika je kazao da sve što radi “ne radi iz svoje glave”.

– Tako i ovdje Dodik očito hvata loptu rukom, ali ne može onda ostati u fudbalu, kao i ovaj drugi, njegov brat blizanac, razbijač BiH – Dragan Čović. To su blizanci razbijači, ali to niko neće konstatovati nego s njima razgovaraju kao da su to nekakvi političari, ali ja vam kažem, treba samo gledati te političare. To su političari koji govore ne otvarajući usta, kao trbuhozborci, koji imaju malo nakrivo usta i jedva ih otvaraju, da ih je teško razmjeti, ali očito to njima ne smeta. Ja ih ne mogu gledati, ali neki ih gledaju – zaključio je Mesić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije