Connect with us

Društvo

MI: Poziv za pomoć Hrvatskoj i Albaniji da omoguće vakcinaciju građana CG u pograničnom području

Published

on

NVO Montenegro International obratila se predsjednicima Republike Hrvatske i Republike Albanije, Zoranu Milanoviću i Iliru Meti, sa molbom da obje zemlje u pograničnom području omoguće vakcinaciju stanovništva Crne Gore kako bi se izbjegla, kako su naveli, humanitarna katastrofa u zemlji.

“Obraćamo vam se ovim S.O.S pozivom za hitnu pomoć stanovništvu Crne Gore, koje je postalo taocem destruktivne politike Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore. Naša zemlja je treća na svijetu po broju zaraženih i umrlih od Kovida-19, dok smo u Evropi tragično prvi. U Crnoj Gori je na današnji dan po zvaničnoj evidenciji 8.666 oboljelih, a sumnja se na neuporedivo veći broj, opet zbog komplikovanog i skupog pristupa testovima.”

Oni napominju i da je njihova organizacija zatražila od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje podatke o broju testiranja na dnevnom nivou na COVID 19, jer postoje sumnje i nezvanične informacije da je ministarka naložila da se smanji broj testiranja, kako bi se zvanično prikazivao i manji broj oboljelih ali je odgovor je izostao”.

“Zato smo prinuđeni da zamolimo za hitnu pomoć relevantne međunarodne adrese i prijateljske zemlje u susjedstvu. Donacije vakcina koje su ponuđene Crnoj Gori sa dvije adrese (investitori Petros Statis i Oleg Deripaska) u iznosu od 150.000 pojedinačnih vakcina protiv virusa čekaju da budu isporučene i iskorištene. Od dana kada su bile dostupne Crnoj Gori, odnosno od dana kada je Vlada ostala nijema na ponuđenu pomoć, smrtno je stradalo 145 lica. Danas bi 2.500 najugroženijih primali već drugu dozu, a u narednim danima taj broj bi se popeo čak na 75.000, a mnogi životi koji su u međuvremenu izgubljeni bili bi spašeni”, navodi se u pozivu.

O humanitarnoj krizi u Crnoj Gori i stanju hitne potrebe obaviještena je i organizacija “Ljekari bez granica”, od člana NVO Montenegro International koji živi i radi u Barseloni, gdje se nalazi i sjedište ove međunarodne organizacije.

Iz MI napominju da su spremni da se pobrinu da sa svojim članovima volonterima obezbijede red i funkcionisanje cijelog procesa koliko god on trajao.

“Nadamo se da ćete razumjeti našu potrebu i molbu za hitnom akcijom kako bismo izbjegli humanitarnu katastrofu pred kojom se kao država nalazimo.  Svaki dan nam je važan jer su u pitanju ljudski životi, dok se zdravstveni sistem nalazi pred kolapsom”, zaključuje se u pozivu za pomoć predsjednicima Hrvatske i Albanije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije