Connect with us

Društvo

MI: VDT da procesuira nadležne u Upravi policije i tužilaštvu zbog neprocesuiranja brojnih krivičnih djela

Published

on

NVO Montenegro International poziva Vrhovno državno tužilaštvo da hitno procesuira odgovorne u tužilaštvu i Upravi policije za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi zbog neprocesuiranja odgovornih za krivična djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje (Čl. 370), Izazivanje panike i nereda (Čl. 398), Rasna i druga diskriminacija (Čl. 443), Zlostavljanje (Čl. 166a), Mučenje (Čl. 167), Proganjanje (Čl. 168a) i Neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka (Čl. 176).

“Ujedno pozivamo Tužilački savjet da shodno Zakonu o državnom tužilaštvu utvrdi odgovornost nadležnih tužilaca za neprocesuiranje prijava koje je naša NVO u proteklih nekoliko mjeseci uputila na adresu Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva, prijava drugih NVO i građana, kao i nepostupanje po službenoj dužnosti za krivična djela koja se službeno gone” saopšteno je iz MI.

Podsjećamo nadležne u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu da je shodno čl. 108 Zakona o državnom tužilaštvu teži disciplinski prekršaj ukoliko “bez opravdanog razloga ne postupa u predmetima u zakonom propisanim rokovima”, dok je najteži disciplinski prekršaj državnog tužioca ako “nestručno ili nesavjesno obavlja tužilačku funkciju”.

Podsjećamo nadležne u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu da se shodno čl. 416 Krivičnog zakonika Crne Gore pod zloupotrebom službenog položaja podrazumijeva ako “službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti… drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog” i da će se isto kazniti “zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Podsjećamo nadležne u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu da se shodno čl. 417. Krivičnog zakonika Crne Gore pod nesavjesnim radom u službi podrazumijeva ako “službeno lice… propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog…”, i da će se isto kazniti “novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine”, a da će se za isto krivično odjelo kazniti i odgovorno lice u ustanovi ili drugom subjektu (stav 3, čl. 417 KZCG).

Kao građani Crne Gore svjedoci smo proteklih mjeseci i dana brojnih primjera izazivanja nacionalne i vjerske mržnje čiji slučajevi još uvijek nisu dobili epilog pred nadležnim sudom, iako u čl. 370 KZCG kaže: “Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu … religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”. Nadalje, u stavu 2 istog člana stoji: “Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se i ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina…”

Slično, u čl. 398 KZCG se navodi: “Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku… kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”. Sjetimo se slika od ljetos “povrijeđenog” Bata Carevića zbog navodnog prebijanja od strane policije, čiji gips sa farmerica je senzacionalno nestao u roku od 24h. Sjetimo se poslanika Vučurovića koji je u Skupštini Crne Gore prikazivao sliku čovjeka iz Berana koji je navodno pretučen zbog litija, da bi se na kraju ispostavilo da je do fizičkog napada došlo zbog krađe drva.

“Dalje od zapisnika u policiji se nije otišlo i, da javnost zna, tužilaštvo nikada nije reagovalo i procesuiralo ovaj slučaj u skladu sa KZCG. Sličan događaj se desio prije dva dana povodom navodnog “premlaćivanja šipkom” mladog Luke Trebješanina u Nikšiću, sve sa selfijem Marka Kovačevića iz bolnice. U sred pandemije, koja nosi živote crnogorskih građana kao da se nalazimo u ratu, tužilaštvo se ne pita kako se poslanik DF-a našao u bolnici i gdje su podlivi, modrice i zavoji od “junačkih rana” koje su izazvale uznemirenost javnosti i smjenu vrha CB Nikšić…”, navodi se između ostalog.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije