Connect with us

Društvo

MIHAILOVA VASKRŠNJA POSLANICA: “To je praznik pobjede Života nad smrću, pobijedićemo!”

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je u Vaskršnjoj poslanici poručio da se praznik dočekuje u teškim uslovima uzrokovanim kovidom, kao i da će Vlada potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom crkvom, “sve naše crkve upiše na državu Srbiju i stavi u službu protiv naše zemlje”.

Vaskršnju poslanicu Joanikija prenosimo u cjelosti:

Ovogodišnji Uskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima. Naš narod su pritisle velike nevolje uzrokovane kovidom, koji je odnio veliki broj života. Saučestvujemo u žalosti svima koji su izgubili svoje najdraže i blagodarimo svim medicinskim radnicima na velikoj žrtvi koju podnose radi spasa našega naroda.

Draga duhovna đeco u zemlji i rasijanju, na praznik Vaskrsenja Gospoda našega Isusa Hrista – radujmo se i veselimo se! To je praznik pobede Života nad smrću, Čovjeka u Isusu Hristu gospodu našem nad grijehom. Tajna čovjeka kao živoga bića dobija svoj smisao tek u vaskrsenju Hristovom. Jer Hristos vaskrse iz mrtvih! Mi, vjerujući hrišćani, koji se pričešćujemo tijela i krvi Hristove, śedočimo vjernost Hristu raspetom i vaskrslom i pozivamo se na njegove riječi: „Кoji čuva život svoj izgubiće ga, a koji izgubi život svoj mene radi, naći će ga“(Mt. 10, 39).

I ovaj Vaskrs dočekujemo lišeni mogućnosti da služimo na oltarima crkava koje su gradili naši đedovi i prađedovi. Naša Vlada će da potpiše i Temeljni ugovor sa Srpskom crkvom i sve naše crkve i manastire upiše na državu Srbiju i stavi u službu protiv naše zemlje, Crnogoraca i Crnogorske crkve. Jer su se neki Crnogorci prodali za srebrnike kao Juda Iskariotski, i hule na Boga i Crnogorsku crkvu kao besmrtnu zajednicu. I bog i pravda su na našoj strani i pobijedit ćemo. Svaka sila za vremena, i doći će joj kraj.

Mi živimo po savjesti, śedočimo istinu pravoslavne vjere i branimo pravo da je ispovijedamo u našoj Svetoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, u našim crkvama i manastirima. Ona koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Vaskrsu i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve.

I još jednom, Bog i pravda su na našoj strani, i pobijedit ćemo. Molimo se Gospodu našemu da vam podari sreću i blagostanje i prizivamo na vas blagoslov Božji; čestitamo vam praznik radosnim pozdravom: Hristos vaskrese, vaistinu vaskrese!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije