Connect with us

Društvo

MITROVIĆ OBIŠAO BOLJE SESTRE: Izvorište sve manje izdašno, hitno zaustaviti eksploataciju šljunka

Published

on

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je istakao da su eksperti sa Univerziteta Crne Gore i regiona koji su na naučnim osnovama analizirali rezultate izdašnosti izvorišta Bolje sestre, nedvosmisleno pokazali da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka i da se tim aktivnostima hitno mora stati na put.

On je prilikom obilaska izvorišta, istakao i da je zbog eksplatacije šljunka, nivo korita rijeke Morače spušten sa 10 na oko 4 mnv, što je osim pada izdašnosti izvorišta, dovelo i do pada nivoa voda u bunarima lokalnog stanovništva, takođe za oko 3 do 4 metra.

“Ne smijemo dozvoliti da zbog eksploatacije pijeska ugrozimo turističku sezonu, i u tom smislu smo razmatrali nekoliko varijatnih rješenja, sa akcentom na spremnost sistema da hitno reagujemo ako bude trebalo i tokom ove sezone. Ukazujem da je izdašnost izvorišta 23.08. 2005.godine iznosila 2660 l/s, 19.05. 2009. godine 2180 l/s, a 5. 9. 2020.godine na prelivu je bilo 334 l/s. Stoga, inspekcijski i drugi nadležni organi moraju hitno reagovati da se zaustave ove nelegalne aktivnosti, jer ne smijemo ugroziti vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, zaključio je Mitrović.

Na postrojenju “Bolje sestre” realizovana je prezentacija dosadašnjih aktivnosti, mjera zaštite i rezultata izrade studija zaštite izvorišta čiju realizaciju je Regionalni vodovod realizovao uz podršku EBRD i predpristupnih fondova EU, ukupne vrijednosti oko 500.000 eura.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić je istakao da na osnovu svih parametara, sa kojim raspolažu, Crnogorsko primorje i tokom predstojeće turističke sezone imaće uredno vodosnabdijevanje.

“Ali Regionalni vodovod ne može usamljeno voditi politiku zaštite izvorišta Bolje sestre, jer nadležne institucije moraju donositi odluke shodno jasnim i zakonom definisanim ovlašćenjima”, naveo je Jevrić.

Neki od zaključaka koji su proistekli iz Plana upravljanja vodnim resursima regionalnog vodovodnog sistema su hitno zaustavljanje eksploatacije pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače, kako bi se spriječila dalja devastacija izvorišta Bolje sestre.

“Potrebno je preduzeti hitne mjere kako bi izvršili sanaciju korita Morače. U prethodnom periodu Regionalni vodovod je pokrenuo niz aktivnosti na izradi ovih studija i istraživanja kojim će se ponovo procijeniti sa akcentom na povećanje granica I i II zone zaštite izvorišta Bolje sestre, utvrditi slivno područje i precizno utvrditi po prvi put u Crnoj Gori na naučnim postulatima granice III zone zaštite jednog izvorišta, kreirati moguće prijedloge za rješavanje izazova evidentiranog trenda pada izdašnosti izvorišta, uspostaviti monitoring mreža za praćenje nivoa podzemnih voda, ocjeniti potrebe za zatvaranjem vodozahvata natkrivanjem, izvršiti analiza otpornosti izvorišta i regionalnog vodovodnog sistema na klimatske promjene i druge prirodne nepogode, kao i bilans dugoročnih potreba za vodom Crnogorskog primorja”, navode stručnjaci u Planu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije