Connect with us

Društvo

MITROVIĆ: Zatvoriti Mislov do i otvoriti novu deponiju

Published

on

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, razgovarao je danas sa predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, nakon čega su zajedno obišli deponiju Mislov do u Nikšiću.

„Kao jedno od rješenja predložio sam hitno pronalaženje nove lokacije za odlaganje otpada, privremene, na kojoj bi se kasnije izgradio i reciklažni centar za nekoliko crnogorskih opština, a zatvaranje ove deponije. Dali smo rok od dvije nedjelje da stručna ekipa iz MEPG, u koordinaciji sa predstavnicima Opštine, odradi višekriterijumsku analizu za izbor optimalne lokacije nove deponije”, saopštio je ministar Mitrović.

Ovo je prva posjeta deponiji Mislov do otkako je u nezakonitom statusu, od strane jednog ministra u čijoj je nadležnosti zaštita životne sredine.

Deponija „Mislov do“ formirana je 2003. godine kao privremena deponija, a rok za njeno korišćenje istekao je u maju 2008. godine. Na toj lokaciji godinama unazad dolazi do aktivriranja požara koje prouzrokuju deponijski gasovi.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić izjavio je da je predlog ministra Mitrovića prihvatljiv i da će se u što kraćem roku krenuti u sprovođenje ideje o pronalasku lokacije za odlaganje otpada, u skladu sa zakonom, koja bi kasnije mogla poslužiti za reciklažni centar. Saopštio je da je nova lokalna vlast, za razliku od prethodne, već riješila problem požara na deponiji nasipanjem zemlje.

Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić, zahvalio je ministru što je došao u Nikšić i zajedno sa čelnicima Opštine obišao deponiju, da vidi sa kakvim se problemom suočava grad. Saopštio je da sa zadovoljstvom pozdravlja predloge koji be doprinijeli pronalasku dugoročnog, održivog rješenja upravljanja otpadom na teritoriji Opštine Nikšić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, sljedeće nedjelje je planiran sastanak svih predsjednika opština koji su obuhvaćeni ovim predlogom o formiranju reciklažnog centra, na lokaciji na kojoj studija pokaže da je optimalno rješenje, sa najmanjim operativnim troškovima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije