Connect with us

Društvo

NA FEJSBUKU: Sakupili 18 hiljada eura za liječenje djece

Published

on

Ova Fejsbuk grupa je za veoma kratak period privukla pažnju velikog dijela javnosti: Mandić i Jovičić

Fejsbuk grupa “Humanitarne licitacije – Naše malo je nekom presudno”, prodajom i kupovinom raznoraznih predmeta, je za nepuna četiri mjeseca postojanja uspjela da sakupi impozantnu cifru od preko 18.000 eura za liječenje korisnika fondacija Budi human Crna Gora i Budi human Srbija, mahom djece.

Diplomirana građevinska inženjerka Snežana Jovanić i visoka strukovna medicinska sestra Tamara Mandić dio su petočlanog tima koji koordinira Fejsbuk grupom koja broji preko 6.200 članova.

Kako je objasnila Jovanić, grupa je nastala po uzoru na Fejsbuk grupu iz Srbije koja broji preko 200.000 članova a zove se “Humanitarne licitacije – Budi human”.

“Oni svakodnevno ostvaruju nevjerovatne rezultate u finansijskoj pomoći za liječenje djece. Cilj naše grupe je da na jedan praktičan i svima dostupan način, kroz razne aktivnosti grupe, obezbijedimo pomoć za korisnike fondacije ‘Budi human Srbija’ i ‘Budi human Crna Gora'”, kazala je Jovanić u izjavi za agenciju Mediabiro.

Kada je Tamara Mandić dobila predlog da pruži svoj doprinos u osnivanju i vođenju grupe vrlo brzo je prihvatila poziv. Kako je kazala, nedugo potom je stavila svoj prvi predmet na licitaciju, pa je ubrzo uslijedio drugi, treći..

“To onda sve pređe u jednu pozitivnu zarazu, i svako imate lijep osjećaj zbog toga”, kazala je Mandić.

Ponuda i potražnja su svakako veoma raznovrsne, pa se, kako je navela, u toj grupi za sada našlo za svakoga po nešto.

“Dobro prolazi bebi oprema, knjige, razne kozmetičke usluge. Poneki predmet nekada bude znatno ispod realne cijene što je super – Odgovara i kupcima i licitatorima, i samim tim dajemo veći doprinos”, dodala je Mandić.

Ova Fejsbuk grupa je za veoma kratak period privukla pažnju velikog dijela javnosti, pa se na dnevnom nivou licitira za veliki broj predmeta. Snežana, Tamara, kao i ostale tri administratorke Magdalena Pržica, Jelena Klopan, i Dajana Knežević nauštrb ličnih obaveza nerijetko moderiraju sadržaj i vode licitacije. Uprkos tome, ili upravo zbog toga svaka ponuda i postavljeni predmet, kao i svaka SMS poruka i uplata, kako je navela Snežana Jovanić, pobuđuje nevjerovatan unutrašnji osjećaj.

“Jednostavno, svjesni ste da nečemu doprinosite. Kada dobijemo vijest da je neko dijete otišlo na liječenje, taj osjećaj se ne može opisati, izazove veliko oduševljenje i u grupi”, istakla je Jovanić.

Nemoguće je da se ne pojavi doza empatije i potrebe da se pomogne toj djeci, nadovezala se Tamara Mandić.

“Čini mi se da se upravo to većini i događa, grupa nam se brzo širi i srećni smo zbog toga”, dodala je Mandić.

Iako zadovoljna odzivom, nada da će isti u budućnosti biti mnogo bolji.

“Mi ćemo kao tim,i kao koordinatori ove grupe, zajedno sa građanima Crne Gore, raditi na tome da odziv dovedemo do jednog pozamašnog broja i da svi ispratimo tu djecu zajedničkim snagama na liječenje”, poručila je Mandić.

U toku i velika humanitarna nagradna igra

Humanitarne licitacije funkcionišu po prostom principu – Nakon što određena osoba odabere predmet koji želi da stavi na aukciju, kupci se u većini slučajeva 24 časa od prve ponude nadmeću za željeni predmet. “Pobjednik” zatim novac uplaćuje na žiro račun nekog od korisnika fondacije Budi human iz Crne Gore ili Srbije, nakon čega, uz dokaz o uplati, preuzima predmet od ponuđača.

Organizatori su se, međutim dosjetili i drugih načina da podstaknu ljude da uplate novac za one kojima je pomoć potrebna – Tako jedan od najpopularnijih načina za prikupljanje sredstava predstavlja dijeljenje recepata u zamjenu za SMS ili uplatu od jednog eura za korisnike fondacije.

U toku je i velika novogodišnja praznična nagradna igra – Svako ko do 7. januara u 18h pošalje SMS ili uplati jedan euro, i dokaz o uplati postavi u komentaru Fejsbuk objave (https://m.facebook.com/groups/357372518628584/permalink/430763117956190/) ima šansu da osvoji neki od 60 predmeta koje koordinatori i sponzori grupe poklanjaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije