Connect with us

Društvo

ODLUKA SUDA: Marković nije vrijeđao srpski narod

Published

on

Viši sud u Podgorici obustavio je krivični postupak protiv bivšeg premijera Crne Gore Duška Markovića za krivična djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju po privatnoj optužnici odbjeglog biznismena Duška Kneževića, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Kako je pojašnjeno krivični postupak protiv Markovića je obustavljen jer u izlaganju premijera 26. avgusta prošle godine nema elemenata za krivična djela koja se navode u privatnoj optužnici Duška Kneževića.

Viši sud nije našao da je doskorašnji premijer, a kako se navodi u optužnici odbjeglog biznismena, teško uvrijedio srpski narod.

Knežević i njegovi advokati smatraju da je Marković u svom izlaganju 26. avgusta prošle godine iznio uredljive i prijeteće konstatacije rekavši da naspram sebe imamo istu političku i nacionalnu ideologiju kao ranije, koja daje primat jednom narodu.

Riječi Markovića „to može biti samo ako nema Crne Gore; to je tuđa Crna Gora; bezbjedonosne institucije znaju šta oni rade; da će 30. avgusta na to odgovoriti žestoko; neka uređuju na takav način njihovu zemlju“ Knežević i njegov advokati su cjenili kao volju bivšeg premijera da pripadnici srpskog naroda napuste Crnu Goru.

Međutim, Viši sud se nije saglasio sa konstatacijom advokata Zdravka Đukanovića da se radi o kvalifikovanom obliku krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz razloga što je Marković to izrekao kao predsjednik Vlade Crne Gore.

Viši sud nije se saglasio ni sa stavom advokata Đukanovića da je Marković izvršio i krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju kada je kazao: ,,Mi 30. avgusta imamo jednostavan izbor, izbori su samo formalizacija ili administrativni postupak nakon prebrojavanja glasova“.

Sudije Višeg suda nijesu podržale stav advokata odbjeglog biznismena da je Marković kao predsjednik Vlade Crne Gore uticao da građani glasaju listu DPS-a, pokušavajući da tako prejudicira ishod predstojećih izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije