Connect with us

Crna Hronika

ODT PODGORICA: U Čirgićevim objavama nema elemenata krivičnog djela

Published

on

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici ocijenilo je da u objavama dekana Fakulteta za crnogorski jezik, Adnana Čirgića, ne postoje elementi krivičnog djela, saznaje Pobjeda.

Po prijavi predsjednice Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Rajke Glušice i Ksenije Rakočević, od Čirgića su juče prikupljena obavještenja u svojstvu građanina.

Podsjećamo, Čirgić je juče pozvan u stanicu policije kako bi se izjasnio povodom prijave da, navodno, dvanaest godina maltretira Glušicu, zloupotrebljava moć koju mu pruža uloga koju ima u društvu, te da je zahvaljujući navodnom njegovom djelovanju Rakočevićka bila izložena prijetnjama nepoznate osobe.

Prijava je podnijeta na osnovu javnih Čirgićevih tekstova na portalu Antena M, koje su zatim preuzimali drugi mediji.

Na saslušanje Čirgića reagovale su mnoge opozicione političke partije. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenili su da je policijsko saslušanje Čirgića pokušaj potpredsjednika Vlade i koordinatora službi bezbjednosti, Dritana Abazovića, da izvrši odmazdu prema intelektualcima, kritičarima sadašnje vlasti koji iznose svoje stavove o partijskim kadrovima URA, nezasluženo postavljenim na najviše pozicije u državnom sistemu.

“Smatramo da je nedopustivo da se u cilju sprovođenja revanšizma zloupotrebljavaju institucije sistema, prije svega policija i tužilaštvo. Svaki pokušaj gušenja slobode i disciplinovanja javne i intelektualne misli, izraz je panike vlasti i vratiće joj se kao bumerang”, saopštili su iz DPS-a.

U Liberalnoj partiji smatraju da Crna Gora djelovanjem vrha režima polako, ali sigurno klizi među autoritarne režime. Kažu da obračun vrha države i najviših funkcionera institucija sa neistomišljenicima vodi u represiju i mračna vremena koja podsjećaju na fašističke režime.

“Novi val na čelu Univerziteta i vrha vlasti ne sluti na dobro. Korišćenje poluga moći za lične obračune i zastrašivanje uglednih ljudi te ućutkivanje slobode govora isti oni koji su tu slobodu uživali sve ove godine, ali očigledno, uprkos tome, nijesu naučili šta je dijalog, pluralitet mišljenja i sloboda u kojoj se najbolji i najkvalitetniji istaknu svojim znanjem i istinom, a ne silom, tužbama i satanizacijom kakvom se sad oni sami služe na bruku akademske zajednice”, upozorio je danas portparol Liberalne partije Ammar Borančić.

Naglasio je da je Fakultet za crnogorski jezik vjerovatno jedina akademska institucija na svijetu koja se našla na udaru Univerziteta sopstvene države, što govori i o FCJ, ali i o novom rukovodstvu Univerziteta.

Iz Patriotsko komitskog saveza (PKS) navode da je privođenje Čirgića pokušaj zastrašivanja istaknutih intelektualaca društva i, kako ističu, nešto što Crna Gora ne smije da odćuti. Patriote su saopštile i da pozivaju građanske i suverenističke partije, pojedince i grupe da prekinu bitku po društvenim mrežama i shvate da je Crna Gora pred potpunim uništenjem.

“Svi vi, koji imate društveni, politički, umjetnički ugled, ne možete ostati po strani – ovo društvo vam je omogućilo da budete to što jeste i morate imati sada odgovornosti! Skrivanje iza zvanja i titula, u vremenu opšte ofanzive na crnogorski identitet, na biološki opstanak njenih građana, na postepeno svođenje države na ekonomski zavisnu, progon intelektualaca – zar to nije alarm za uzbunu? Puštite epiku i liriku, od nje nam nikakve koristi nema, pružimo ruku jedni drugima i, po drugi put u našem životnom vijeku, odbranimo Crnu Goru”, rekli su iz PKS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije