Povežite se sa nama

Društvo

Okupljanje ispred nekadašnje zgrade Ministarstva kulture: Počeo protest FCJK na Cetinju

Objavljeno

-

Foto: portal Luča
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Protest profesora i studenata Fakulteta za crnogorski jezik i književnost počeo je na Cetinju ispred bivše zgrade Ministarstve kulture.

Okupljenim građanima se obratio profesor fakulteta Boban Batrićević.

– Bez vas FCJK ne bi postojao i ne bi imao snage da radi ono što radi. Posebnu zahvalnost, ono što me taklo u srce, dugujemo crnogorskoj dijaspori koja se konstantno oglašava i zove, daje podršku. Hvala dijaspori od Sjeverne Amerike do Australije, svi su se javili i podržali FCJK – naveo je Batrićević u uvodnom obraćanju.

Grupa građana Cetinja istakla je da je vlast krenula u novi obračun sa FCJK putem tromjesečne finansijske blokade i ukidanja službe obezbjeđenja zgradi fakulteta koja je zakonom zaštićena.

– Podržimo protest FCJK jer je to jedina ustanova koja je bez straha od režima ukazivala na sunovrat društva i kritikovala ovu izdajničku vlast! Ne dozvolimo da nas gaze i gase naše institucije! Vlada Crne Gore ne priznaje crnogorski jezik, crnogorsku književnost, crnogorsku kulturu. Zato bi da ugasi jedinu preživjelu instituciju koja naš jezik, književnost i kulturu promoviše i afirmiše – navodi se u najavi.

Pozivaju i da se protest podrži zbog profesora FCJK koji, kako kažu, više od godinu dana ukazuju na zlodjela aktuelne vlasti i koji pored svih pritisaka afirmišu crnogorski jezik, književnost i kulturu koje vlast svojim akcijama nastoji uništiti.

– Narod bez jezika nije narod! Smrt fašizmu – sloboda Crnoj Gori! – poručili su.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije