Connect with us

Društvo

PKS: Udar na slobodu govora i okupljanja

Published

on

Patriotsko komitski savez saopštava da je u toku organizovani udar državnih organa na članove ove partije, kao i ostale patriote, posebno učesnike patriotskih kolona,  kažnjavanjem, pritiscima i zastrašivanjem, koje su prisiljeni da rade policijski službenici, po, opravdano sumnjamo, direktnom nalogu premijera #nijemojavlada Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

“Ali kuriozitet tog udara je „prikupljanje obavještenja“, po nepoznatom nalogu, kojem je juče bila izložena predsjednica partije Tatjana Knežević Perišić, inače i šef medijskog tima, zbog saopstenja partije, u kojem je PKS pozvao sve građanske i suverenističke političke subjekte da mirnim, građanskim protestima, iskažu revolt i nezadovoljstvo zbog namjere vlasti da dio svoje teritorije i neprocjenjive sakralne i kulturne baštine, daju u vlasništvo SPC i državi Srbiji”, saopšteno je iz PKS-a.

Pozivanje na informativni razgovor predsjednika jedne partije, zbog javno izrečenog mišljenja, predstavlja kršenje ustavnih prava građana na slobodu govora, koje, u ovom obliku, nije zabilježeno čak ni u mračno doba vladanja Slobodana Miloševića! To je kršenje Ustava Crne Gore, posebno u članovima 6, 10, 24, 47. To je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, posebno člana 19 u kojem se kaže da „svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice“.

Ako se jednoj političkoj partiji pokušava osporiti pravo da javnim oglašavanjem, saopštenjima, nastupima, prezentuje ideje za koje se bori, shodno programu rada, onda zaista ulazimo u zonu mraka demokratije. Ako se pozivanje na građansku neposlušnost, koja uključuje proteste, bojkot institucija, štrajkove, studentske nenasilne proteste, smatra aktom o kojem treba da raspredamo sa policijskim službenicima po stanicama odjeljenja bezbjednosti, onda smo ubili slobodu, o kojoj nova vlast tako zdušno govori, a koje suštinski nema.

Nenasilni, građanski otpor, posebno kada se tiče „spornog saopštenja“ o namjeri vlasti da se Temeljnim ugovorom Crne Gore sa SPC,  predaju milioni kvadratnih metara državne teritorije Srbiji, obaveza je svakog građanina ove države, koji mora znati da će se tim činom, ne samo prekršiti Ustav, već i počiniti izdaja ove države ugrožavanjem njene nezavisnosti, iz člana 357 Krivičnog zakonika!

“Zahvaljujući inicijativi GI 21. maj i formiranju advokatskog tima koji će pro bono braniti patriote ove države od optužbi zbog nošenja državne zastave, nepropisnog kretanja po kolovozu, ruka van auta i sličnom, na ovu činjenicu je ukazao advokat Boris Marinović koji je sinoć došao u Nikšić, ocjenjujući takođe da je pokušaj ograničavanja slobode govora i slobode okupljanja, nespojiv sa demokratijom i društvima 21. vijeka”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije