Connect with us

Društvo

PODGORICA: Građani za odvoz smeća duguju 2,4 miliona

Published

on

Gradska Čistoća od pravnih i fizičkih lica potražuje ukupno 4.245.152 eura. Od tog iznosa dug građana prema ovom gradskom preduzeću iznosi 2.471.963 eura, dok pravna lica duguju 1.773.189 eura, piše Dan.

Čistoća je donijela novi cjenovnik sakupljanja i transporta komunalnog otpada na osnovu kojeg su cijene za fizička lica uvećane za 50 odsto, te građani za ovu uslugu plaćaju 0,045 eura po kvadratu stambenog prostora umjesto dosadašnjih 0,030 eura.

Na primjer, za stambeni prostor površine 60 kvadrata, umjesto dosadašnjih 3.85 eura, jedinstveni mjesečni račun za izvršenu uslugu odvoza i deponovanja komunalnog otpada iznosiće 5.78 eura, što predstavlja povećanje od 1.93 eura na mjesečnom nivou.

Za pravna lica cijene su za pojedine oblasti povećane za 30 odsto. Ono se odnosi na vrtiće, škole, fakultete, domove učenika i studenata, biblioteke, pozorišta, bioskope, galerije, vjerske objekte, sportske objekte, teretane, koje će po kvadratu umjesto dosadašnjih 0,060 eura plaćati 0,080 eura.

Za ostale kategorije cijene si nepromijenjene.

Iz Čistoće na čijem je čelu Andrija Čađenović nijesu saopštili koliko su do sada imali reklamacija građana.

“Pitanja građana na dostavljene račune u protekla dva mjeseca uglavnom su se odnosila na pojašnjenja u vezi povećanja cijene usluge sakupljanja i transporta komunalnog otpada, na što Društvo blagovremeno odgovara”, navode iz Čistoće.

Oni ističu da promjenom novih cijena fakturisana realizacija povećana je u prosjeku za cirka 23 odsto.

“Međutim, u praksi, fakturisana realizacija nije realno naplativa u cjelosti, iz razloga što pojedini korisnici usluga svoje obaveze neredovno plaćaju, pa je društvo prinuđeno da pokreće postupke za prinudnu naplatu. To utiče na značajno sporiji priliv tih sredstava, koji je uslovljen trajanjem sudskih postupaka. Takođe, treba uzeti u obzir da kod pravnih lica, po pravilu, postoji jedan broj korisnika nad kojima su sprovedeni postupci likvidacija i stečajeva”, saopštili su iz Čistoće.

Gradsko preduzeće Čistoća omogućilo je građanima, kojima su se dugovanja nakupila, izmirivanje obaveza na više mjesečnih rata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije