Connect with us

Društvo

PORODICE DR. TOMANOVIĆU: Pravdu za naše preminule tražićemo na sudu

Published

on

Dio porodica preminulih od posljedica Covid-a 19 iz Bara obratili su se direktoru barske bolnice dr. Dragoslavu Tomanoviću koji je, po njihovom mišljenju, odgovoran za propuste u liječenju pacijenata.

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

Dr Tomanoviću imali ste priliku do danas, da pored toga što ste doktor ostanete i čovjek. Na žalost, ostali ste Anubis, egipatski bog balsamovanja. Za raliku od vas Anubis je bio etičan prema tijelima umrlih pa ih je balsamovao i obmotavao bijelim zavojima, a vi ste našim najmilijim na glavu stavljali crnu kesu za smeće obmotavši je čvrsto selotejp trakom. Potpisali ste Smrtovna pisma koja su falsifikovana i konststovali da su umrli po pravilima. Mi smatramo suprotno da nisu liječeni adekvatno, da nisu imalu zdravstvenu njegu i da su prepušteni sami sebi.

Dr Tomanoviću da vam pomognemo i da vas vratimo u struku, kako biste se u sljedećem saopštenju obratili javnosti kao Dr Dragoslav Tomanović.

Dakle mi smo se pozvali na Član 152 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podnijeli zahtjev nadležnom ministarstvu u kojem smo javno i jasno iznjeli činjence i potpisima stali iza pomenutog zahtjeva. Pored ministarstva obraćali smo se i instituciji Predsjednika Crne Gore, koji je istovremneo i predsjednik vaše partije na državnom nivou a vi njegov kolega na lokalnom noviou. Njegov odgovor je jasan i dostojan funkcije koju obavlja za razliku od vas. Dakle on je predsjednik svih građana i udostojio nas je odgovora, ohrabrivši nas da smo na pravom putu. Vi ste direktor bolnice koji ima odgovornost i koji pred zakonom mora da dokaže da su preminuli liječini po pravilima. U odgovru koji dostavljamo javnosti, upućuje nas na Zakonska prava da pokrenemo istragu i utvrdimo istinu, što smo i uradili. Rezultat rada komisije je jasan, postojali su propusti u obavljanju funkcije direktora. Sada treba da utvrdimo pojedinačnu odgovornost za svakog preminulog i to je drugi korak.

Upoznati smo sa svim koracima koji su preduzeti od strane nadležnog ministarstva i neprestano tražili da se proces vodi bez uticaja politike. Dakle mi smo vam garant da nećete biti politički progonjeni i to vam obećavamo javno ovim saopštenjem zbog ljubavi koju još uvijek osjećamo prema našim umrlim, iako nisu sa nama. Osim ako vi to ne budete željeli, kao što se vidi u vašem saopštenju. Insistiramo od samog početka da se sve radi po zakonu. Iako podliježemo stravičnom pritisku, uvredama i optužbama dijela javnosti i medija koji pokušavaju da nas uvuku u politiku i optuže da smo mi krivi za smrt naših najmilijih nećemo odustati. Kao što smo Vam javno rekli u lice tokom susreta ispred bolnice, kojem je prisustvovala i Ministarka Jelena Borovinić Bojović, da tražimo da podnesete ostavku kako ne bi ometali istragu ali da nam Dr Dragan Tomanović kao hirurg i dalje treba. Mi vam pomažemo da budete doktor humanista a ne političar, a vi uporno odbijate našu pomoć. Naša veličina je što kod vas razdvajamo Dr Tomanovića od Dragana predsjednika partje.

Naš odgovor vama i dijelu te javnosti je, da postoji osnovna sumnja da ste odgovorni kao direktor barske bolnice koji je potpisao svaku smrtovnicu i samim tim preuzeo na sebe odgovornost jer ste prekršili tri zakona.

Prvo članove Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se odnose na liječenje: Član 11, Član 76 Stav 6 i 7, Član 144 Stav 1 i 2, Članove 148,149,150 i 151.

Drugo članove Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se odnose na postupanje sa umrlima: Član 162 posebno član 164 koji se odnosi na obdukciju. Obavještavamo javnost da Osnovno državno tužilaštvo u Baru nakon zahtjeva jedne od porodica za sprovođenje obdukcije nije i neće da dostavi obdukcioni nalaz, što je krivično djelo.

Treće prekršili ste Zakon o pravima pacijenta u cjelosti.

I četvrto najvažnije vaša krivična odgovornost na osnovu Krivičnog zakonika leži u Članu 290.

Radi javnosti Crne Gore ne radi se ovdje samo o pacijentima iz Bara. Radi se o iskusvima porodica preminulih od COVID-a iz Herceg Novog, Bijele, Budve, Ulcinja i Bara, koji smo se okupili isključivo radi nagona koji je proizašao iz boli da dokažemo istinu i spriječimo dalje umiranje. Na žalost naši najmiliji ne mogu da progovore i to je najveći problem. Ali govore kroz nas i mi govorimo na osnovu razgovora sa njima koji smo vodili preko telefona do poslednjeg trenutka.

Dr Tomanoviću građane pomenutih gradova ne interesuje kojoj partiji vi pripadate jer oni ne glasaju u Baru i prestanite sa političkim igrama koje vam kad smo mi u pitanju neće poći za rukom. Demantuje vas naše jedinstvo iako smo iz različitih gradova, pripadamo različitim religijama i političkim ubjeđenjima. Ovo je iznad svega građanska borba i borićemo se da sledeći drirektor Barkse bolmnice bude nestranačka ličnost. Najbolje dematujete vi sami sebe jer ste slali telegrame saučešća porodicama u kojem se potpisujete kao predsjednik Opštinskog odbora DPS Bar, to je vaš izbor i domet da u našoj boli učestvujete poitički. Ta vrata su vam kod nas zatvorena.

Ostaje nejasno da li ste bili pod utiskom političke funkcije pa ste mislili da je Barska bolnica glasačko mjesto? Morate se opredjeliti u kojem svojstvu želite mirno da čekate smjenu i podneste odgovornost da li kao predsjednik partije ili kao direktor bolnice.  Da Vas podsjetimo naši najmiliji koji su preminuli pod vašim nadzorom nisu išli u Barsku bolnicu da glasaju već da se bore za život. Prestanite sa političkim prebrojavanjima umrlih i njihovim porodicama.

Da vas vratimo na početak. Vaša najveća odgovornost i greška je što ste iz političkih razloga prihvatili da Barska bolnica bude COVID centar, iako ste znali da ne ispunjava uslove. Sve ste to radili u jeku izborne kampanje, pod pritiskom. Daleko od toga da ste samo vi odgovorni. Mi tražimo odgovornost i članova NKT kao i Kriznog medicinskog štaba, koji su donijeli takvu odluku da Barska bolnica bude COVID centar. Vi ste saučesnik jer ste znali da ne možete adekvatno da liječite najteže pacijente a niste preduzeli ništa da ih uputite u Klinički centar, čak ste i opstruirali pokušaje pojedinih porodica da prebace svoje najmilije u klinički centar, zašto postoje dokazi.

Nakon nalaza komisije Ministarstva zdravlja slijedi druga faza, a to je istraga po našim pojedinačnim prigovorima. U trećoj fazi ćemo se naći na sudu. Naša je želja je da vam omogućimo pravično i pošteno suđenje.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije