Connect with us

Društvo

PREDSTAVNICI NARODA: Imovina stranaka pet miliona eura, DPS najbogatiji

Published

on

Imovina parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori iznosi skoro pet miliona eura, pokazuju podaci koje su ovlašćeni predstavnici političkih subjekata predali Upravi prihoda i Agenciji za sprečavanje korupcije. Na osnovu tih podataka može se zaključiti da se izražena ekonomska kriza u zemlji posljednjih godina, koja sve više pogađa građane, nije negativno odrazila i na političke subjekte, piše Dan.

Po zvaničnim podacima, samo Demokratska partija socijalista teška je 2,7 miliona eura, s tim što ta stranka ima i prihode od izdavanja poslovnih prostora drugim subjektima.

Tri vodeće stranke Demokratskog fronta prijavile su da imaju oko 370.000 eura. Preko 200 hiljada imovine prijavila je i Demokratska Crna Gora, a SNP preko 300 hiljada.

Socijaldemokrate imaju preko 170.000 eura. Što se drugih stranaka opozicije tiče, SDP ima skoro 360.000. Bošnjačka stranka raspolaže imovinom u vrijednosti 216.000 eura.

Da je politika u Crnoj Gori unosan posao pokazuju i zarade poslanika, čija je prosječna plata 1.800 eura, uz brojne privilegije i prinadležnosti. S obzirom na to da je prosječna martovska plata u Crnoj Gori bila 526 eura, ispada da poslanici primaju skoro tri i po puta više.

Prema mišljenju člana Izvršnog odbora Unije slobodnih sindikata Crne Gore Sandre Obradović, predstavnici naroda se ne solidarišu sa običnim građanima.

– To jesu odgovorna radna mjesta, ali bi nivo solidarnosti sa građanima sasvim sigurno mogao biti viši, to jeste, mogle bi se smanjiti njihove zarade, ili barem bonusi i naknade koje primaju po ratličitim osnovima. Imaju i veliki broj službenihvozila, telefona… Svakodnevno dobijamo informacije o lošim potezima u prethodnom periodu, poput stanova kupljenih po izuzetno niskoj cijeni, uz loše privatizacije i razne afere, dok su građani sve to vrijeme živjeli izuzetno loše – kazala je Obradović za Dan.

Kako je dodala, dok s jedne strane imamo one koji svakoga mjeseca jedva sastavljaju kraj s krajem, tek plaćajući račune i osnovne životne namirnice, s druge strane imamo one koji na račun građana žive u luksuzu.

– Postoji određeni broj ljudi koji imaju veoma visoke prihode, poput onih u Skupštini, ali i drugim javnim menadžmentima, dok je za veliki broj stanovnika i ta zarada od 500 eura nedostižna. Ono što je još problematičnije jeste neizvjesnost primanja plate jer veliki broj zaposlenih radi na crno. Uz to, veliki je i broj penzionera koji primaju manje od 220 eura, ali i korisnika materijalne pomoći, podstanara – ukazuje Obradović.

Ona ističe da je nezaposlenost veća nego ranije.

– U periodu korone je naglo porastao broj onih koji su na birou rada. Nema ni nagovještaja da će se ekonomska situacija stabilizovati, ne samo zbog pandemije, nego zbogukupne situacije. Pitanje je kako će se puniti budžet, da li će poslodavci gasiti radna mjesta i da li će mala i srednja preduzeća, kojih je 90 odsto u našoj zemlji, opstati – rekla je Obradović.

Prema njenom mišljenju, početna pozicija nove vlasti je loša.

– Nakon svega, teško je promijeniti stvarnost i pomoći građanima. S druge strane, i nova vlada pravi greške, ne konsultuje sa sindikatima, koji bi im sigurno mogli pomoći i dati ideje kako bi mogli uštedjeti i naći dodatni novac za najranjivije kategorije. Jedan od načina je svakako i u vođenje poreza na luksuz, na drugi stan ili nekretninu. To bi doprinijelo punjenju budžeta – kazala je Obradović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije