Povežite se sa nama

Društvo

PRIVATNI VRTIĆI: Nadležni hitno da razmotre odluku o zatvaranju vrtića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Crne Gore apelovalo je na nadležne da privatne vrtiće, zbog njihove brojnosti i finansiranja, odvoje od državnih i u hitnom roku razmotre odluku o zatvaranju.

U Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Ulcinju, Podgorici, Nikšiću, Plužinama, Baru, Kotoru, Pljevljima i na Cetinju javne i privatne predškolske ustanove ne rade od petka.

Iz 30 licenciranih privatnih predškolskih ustanova, koje imaju više od 300 zaposlenih, naveli su da će se boriti da izbjegnu „novu pandemiju u koju ih nemilosrdno guraju, pandemija gladi“.

„Ukoliko se naša vrata ne otvore nakon sedam dana, ili ukoliko se poslodavcima ne pruži pomoć, cijeli jedan vaspitno – obrazovni sistem će biti ugašen, a preko 300 ljudi će ostati bez posla“, kazali su iz Udruženje privatnih predškolskih ustanova.

Oni su rekli da su prošle godine bili prinuđeni da obustave djelatnost na skoro sedam mjeseci, čime je, kako su ocijenili, grubo prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova naveli su da su se, dok nijesu radili, kirije koje većina ustanova plaća, samo nagomilale.

„I niko, ni u jednom trenutku nije pružio pomoć i nadoknadu nama kao poslodavcima i ljudima koji taj posao rade časno i pošteno i do 20 godina, a nemilosrdno zabranjuju rad po principu „snađite se“. Mi više da se „snalazimo“ niti možemo, niti umijemo“, poručili su iz Udruženja.

Oni su naglasili da je uvijek i u svakom trenutku ispoštovana svaka preporuka Instituta za javno zdravlje, u šta se, kako su naveli, uvjerila i nadležna inspekcija koja je više puta obišla privatne vrtiće.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova kazali su da je broj djece u grupama mali.

Kako su naveli, broj zaraženih roditelja, djece i vaspitača je neznatan.

Prema njihovim riječima, u većini ustanova za pet mjeseci rada nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja, dok u pojedinim je bilo od jedan do dva slučaja po ustanovi, bez stvaranja klastera.

„Iznenadila nas je preporuka kojom se ne prati stanje na terenu, već se „svrstava u isti koš“, iako smo različiti po finansiranju i po brojnosti“, rekli su iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova.

Zdravlje djece i zaposlenih, kako su naglasili, uvijek je na prvom mjestu.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova ocijenili su da je psiho-socijalni i fizički razvoj djece ugrožen i da se „time niko ne bavi“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije