Connect with us

Društvo

QUEER MONTENEGRO: Hitno ispitati i procesuirati napad na LGBTIQ osobu

Published

on

Ilustracija: Queer Montenegro

„Queer Montenegro” najoštrije osuđuje napad na štićenika skloništa za LGBTI osobe koji se sinoć desio u Podgorici, ističući da su LGBTIQ osobe sve češće žrtve homofobičnog i transfobičnog psihičkog i fizičkog nasilja.

https://portalluca.me/jokic-brutalno-pretucen-i-opljackan-clan-lgbt-fouma-progres/

„Ovaj trend je jednako zabrinjavajući kao nereagovanje javnosti na porast homofobije i transfobije u društvu. Zahtijevamo punu adekvatnu i blagovremenu istragu svih aspekata ovog napada, u skladu sa zakonom. Pozivamo nadležne institucije da nastave da rade svoj posao u korist svih građana i građanki Crne Gore i da oštro osude sve fizičke i verbalne napade na članove LGBTIQ zajednice. Povrijeđenoj osobi želimo brz i uspješan oporavak i stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške, uključujući i besplatnu pravnu pomoć koju naša organizacija pruža LGBITQ osobama koje su žrtve nasilja, diskriminacije ili drugih incidenata povezanih uz seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polnim karakteristikama”, navedeno je u saopštenju.

Zahtijevaju da ovaj napad, ali i ukupan porast nasilja i netrpeljivosti u društvu prema drugom i drugačijem, te rastuću homofobiju, transfobiju i mizoginiju osude sve osobe od autoriteta u društvu, posebno akteri političke scene, te premijer, predsjednik Skupštine Crne Gore, svi članovi i članice Vlade, kao svi/e poslanici/e u Skupštini Crne Gore.

„Na kraju ponavaljamo da nas svaka mržnja, nasilje i otpori jačaju i da nikada nećemo pognuti glavu pred hofobijom, transfobijom, mizoginijom i rastućim nacističkim i fašističkim strukturama u društvu”, zaključili su iz NVO „Queer Montenegro”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije