Connect with us

Društvo

RADMILA STUPAR ĐURIŠIĆ: Sloboda se uvijek sticala borbom, a plaćala žrtvama

Published

on

Radmila Stupar Đurišić

Glumica Danijela Štajnfeld, objavila je snimak telefonskog razgovora i dostavila ga na uvid medijima koji su podržali njenu odluku da objelodani svoju bol, čuvanu od 2012. godine.

Pravno gledano, ovaj razgovor iako nezakonito snimljen, upućuje na neoborive dokaze na štetu glumca Branislava Lečića, opozicionog političara, bivšeg ministra i lidera pokreta Demokrate Srbije, koji jasno i javno poriče cijelu situaciju.

Analizirajući sve veći broj ohrabrenih žena koje prijavljuju silovanje, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je veliki broj glumica pustilo svoj glas i javno objelodanilo svoja iskustva, pogotovo u predhodnih nekoliko mjeseci. Predsjednica Odbora za etička pitanja Udruženja sudskih vještaka Radmila Strupar Đurišić, u razgovoru za poral Luča, kazala je da svjedočimo promjeni jedne svijesti o načinu udvaranja, druženja, podučavanja i pomaganja.

“Erotski kontakt je od pamtivjeka bio način na koji plaćate nečiju pažnju ili naplaćujete učinjeno. Od kad su Feničani osmislil novac, smatra se da nema potrebe plaćati tijelom. I tome svjedočimo – da se svijest mijenja, da ne treba plaćati ili naplaćivati tijelom. Plati učitelju za savjet, poduku, prenošenje iskustva, ne moraš mu dati tijelo. Učimo đake, ali došao je red da naučimo i nastavnike. Za početak su to glumci, a ako je na glumačkoj profesiji pripao taj zadatak da prenesu glas, neka tako bude”, ističe Stupar Đurišić.

Psihoterapeutkinja Stupar Đurišić, kaže da je razumljivo da su glumci na sceni, te da je ne čudi da su prvi na toj listi javnog objelodanjivanja.

“Sljedeća je medicina, pravo pa ekonomija. Kada dođe do političara završili smo posao. Osvijestili smo žene da smiju reći NE onome kojeg ne žele i da slobodno kažu DA onima koje žele. Osvijestili smo da postajemo društvena zajednica koja će znanje, iskustvo i praksu, prenostiti ne preko katedre ležeći. Na znalcima je da sve što znaju i umiju prenesu na mlađe generacije a da pri tome ne povrijede njihovo tijelo i tanane emocije”, kazala je S. Đurišić.

Prema njenim riječima, svako ko se bavi bilo kojim poslom i druženjem sa osobom više od deceniju mlađom od sebe, mora znati da u tom odnosu postoje određene granice kojih se moramo  pridržavati.

“I u našoj kulturi su se dječaci učili da NE nije NE, nego da to znači potrudi se više, bolje, budi kreativan! Ne odustaj. Ne dobija lijep nego uporan i tako u nedogled. O bolu i patnji ne razmišljaju. Erotski kontakt sa osobom koja ga privlači opravdava sve učinjeno. Vodi se logikom – uživale su i one koliko i ja, samo se foliraju ili ih je sada sramota pa im naknadna pamet kazuje da taj čin nijesu ustvari željele. A žene nijesu uvijek jasne da nešto ne žele, jer one i kada žele nekoga, to rijetko i otvoreno kažu. Dakle, kada nekog žele, uglavnom su ismijane ili se osjećaju iskorišćeno te je stoga sigurnije reći NE.

I evo nas opet na početku – NE nije uvijek NE, a DA nije uvijek DA u krugu nejasnoća i nerazumijevanja koji trčimo oduvijek”, ističe S. Đurišić.

“Voljela bih da dođe to novo vrijeme gdje će svima biti konačno jasno da imaju više slobode u izražavanju  seksualne preferencije, da bez stida volimo i pustimo da budemo voljeni. U slobodi ima malo prostora za nerazumijevanja. Sloboda se uvijek sticala borbom a plaćala žrtvama. Bravo za hrabre žene koje su smogle snage da se suoče sa stidom i da podijele svoju bol sa nama, čak i nakon nekoliko godina.  Nadam se da će i društvo imati snage da ih prigrli i osnaži i da zajedno pravimo jedan civilizovaniji svijet – svijet u kome ljubav nije sramota i svijet gdje se ljubav vodi jer volimo, a ne zato što trebamo nešto da damo, dobijemo, osiguramo, prećutimo i sačuvamo”, zaključuje Radmila Stupar Đurišić.

B.Ć.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije