Povežite se sa nama

Društvo

Radulović: Cetinje je temelj kulturnog i istorijskog identiteta Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar vanjskih poslova (MVP) Crne Gore Đorđe Radulović čestitao je gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu, građankama i građanima 13. novembar, Dan Prijestonice Cetinje.

“Cetinje predstavlja temelj kulturnog i istorijskog identiteta Crne Gore. Kao jedan od gradova bivše Jugoslavije koji su dobili priznanje Orden narodnog heroja za zasluge njegovih stanovnika tokom Narodnooslobodilačke borbe, bilo izvor slobodarskog duha i u najtežim trenucima naše istorije”, istakao je Radulović.

Ministar je naveo da je grad podno Lovćena riznica bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa i da zato ima nemjerljiv značaj za Crnu Goru.

“Podsjetivši da se na Cetinju nalaze Njegoševa Biljarda i dvor kralja Nikole, on je naveo da se za njega vežu i počeci pismenosti zbog prve državne štamparije u Obodu. Ministar je u svojoj čestitci kazao da Narodni muzej i Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kome je prvi put igrana “Balkanska carica” knjaza Nikole, i danas svjedoče da je duša crnogorske kulture upravo na Cetinju. Takođe, rekavši da je Cetinjsko bijenale bilo smotra kulture koja je ovom gradu i Crnoj Gori donijela bogatstvo umjetničkog stvaralaštva i dah svjetske kulture, on je ukazao na značaj revitalizacije ove ideje”, dodaje se u saopštenju.

Rekavši da je svjedočeći uspostavljanju bilateralnih međudržavnih odnosa i otvaranju prvih poslanstava Cetinje bilo sjedište diplomatske aktivnosti u prošlosti, naglašavaju iz MVP, Radulović podsjetio je da “zahvaljujući i estetici objekata za potrebe ambasada evropskih zemalja, Cetinje i danas krasi specifična arhitektura”.

Zbog svih ovih obilježja, kako je naveo, Prijestonica koja danas slavi Dan oslobođenja “bila je, ali je i danas, evropski grad”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije