Connect with us

Društvo

ŠARIĆ I LONČAR: Posjeduju stalnu imovinu vrijednu 3,3 miliona eura

Published

on

Firma Level ing, kojom gazduju Duško Šarić i Jovica Lončar, protiv kojih je sedam godina vođen sudski postupak zbog sumnje u pranje novca, ima stalnu imovinu vrijednu 3,3 miliona eura, piše Dan.

Ova kompanija,  koja se do polovine prošle godine zvala Mat kompani, u prošloj godini, najgoroj za ekonomiju u istoriji čovječanstva, poslovala je sa dobiti od 121,7 hiljada eura.

Osnivač te firme je Lončar i firma Mateniko LLS iz SAD, dok je Šarić izvršni direktor. Njih dvojica su polovinom 2018. godine oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona evra stečenih prodajom narkotika.

Stalnu imovinu tešku 3,3 miliona, čini zemljište vrijedno 2,62 miliona i postrojenja i oprema od 579,6 miliona eura. To pokazuju izvještaji koje je ova firma dostavila Upravi prihoda.

Finansijske iskaze je sastavljao dugogodišnji izvršni direktor firme Muhamed Dalagija, a potpisao ih je Duško Šarić koji je došao na poziciju izvršnog direktora umjesto Dalagije.

Firma Level ing je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Prihodi ovog društva sa ograničenom odgovornošću su lani iznosili 433,9 hiljada, što je za oko 130 hiljada više nego u prethodnoj godini, dok su rashodi bili 215 hiljada, što je 100 hiljada manje nego 2019. godine.

Level ing je lani zapošljavao tri radnika, a u 2019. godini dva. Za zarade su lani dali 25 hiljada, što je duplo više nego u 2019. godini.

Osnovni kapital ovog društva je iznosio 13,99 miliona eura, dok je akumulirani gubitak od osnivanja preduzeća dostigao 18,76 miliona eura, pa je kapital na kraju 2020. godine bio negativan 4,77 miliona eura.

Dobit iz ranijih godina je na kraju 2020. godine iznosila 222 hiljade eura. To je dobit bez prošlogodišnje od 121,7 hiljada. Kompanija je osnovana 2006. godine.

Dugoročna rezervisanja i obaveze su na kraju 2020. godine iznosile 1,93 miliona, a kratkoročna rezervisanja i obaveze 6,42 miliona eura.

Ove sume se odnose na dugoročne i kratkoročne kredite.

U finansijskim iskazima piše da firma Level ing ima 6,5 miliona eura kratkoročnih kredita i zajmova od lica koja nijesu kreditne institucije, odnosno banke, mikrofinansijske institucije i slično.

Ukupna aktiva i pasiva Level inga je lani iznosila 3,58 miliona eura.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), firmu koja se prvo zvala Mat šop, pa Mat kompani i sada Level ing, prije 15 godina, u septembru 2006. godine, osnovao je Šarić. Tada je nosila ime Mat šop, a krajem 2007. godine promijenila je ime u Mat kompani.

Nekoliko dana prije nego je u javnosti osvanula vijest o međunarodnoj operaciji „Balkanski ratnik”, u okviru koje su zaplijenjene 2,2 tona kokaina, u vodama južnog Atlantika, u jesen 2009. kao osnivač u Mat kompani je pored Duška bio upisan i Darko Šarić, ali je nakon samo devet dana brisan sa liste osnivača. Umjesto Darka, kao osnivač se upisuje Jovica Lončar, kome Duško krajem 2009. prepušta kompletnu kompaniju.

Od sredine decembra 2009. godine, kao suosnivač kompanije, pored Lončara, upisuje se američka kompanija Mateniko LLC iz Delavera, a mjesto izvršnog direktora punu deceniju zauzima Muhamed Dalagija. Firma od juna 2020. godine mijenja ime u Level ing, u kojoj Duško Šarić preuzima funkciju izvršnog direktora, a osnivači kompanije i dalje su američka firma i Lončar, koji je ujedno i ovlašćeni zastupnik.

Sredinom maja 2018. godine imovina je vraćena Šariću i Lončaru. Vraćene su im nekretnine koje su bile u vlasništvu firme Mat kompani zemljište u Pljevljima od 6,2 hiljade kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka, kafić i benzinska stanica „Mat petrol”.

Vraćene su im i stambene jedinice ukupne površine preko dvije hiljade kvadrata, parcele površine preko dvije i po hiljade kvadrata i stanovi površine 149 kvadrata.

Pravosnažno oslobođeni sredinom 2018. godine

Kada je protiv Duška Šarića i Jovice Lončara 2011. pokrenut krivični postulak, država je zaplijenila imovinu Mat kompani kojom je upravljala Uprava za imovinu. Punih sedam godina trajao je sudski postupak, tokom kojeg su Lončar i mlađi Šarić tvrdili da se nijesu bavili pranjem novca.

Sredinom maja 2018. godine imovina je vraćena Šariću i Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona evra stečenih prodajom narkotika.

Mat kompani je prethodnih godina bila dugo i u blokadi, a pisalo se i kako su oni jedni od podizvođača na izgradnji autoputa Bar-Boljare. Glavni izvođač radova kineski CRBC je, međutim, to demantovao rekavši da nijesu potpisivali nikakve ugovora sa Mat kompani.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije