Connect with us

Društvo

SAVOVIĆ: Istrajaćemo u borbi da nam nadoknade rad

Published

on

Prosvjetni radnici su na početku drugog polugodišta nezadovoljni odnosom nadležnih u vezi sa zahtjevima da im se plati prekovremeni rad i omogući zaštitna oprema neophodna za rad. Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je da će istrajati u borbi da im se nadoknadi uloženi rad i trud tokom ove školske godine.

On je takođe poručio da za loše rezultate učenika nijesu odgovorni nastavnici, već uprave škola i Zavod za školstvo.

Iz Ministarstva prosvjete je nedavno saopšteno da se 80 odsto škola izjasnilo da se nastava organizuje naizmjenično za po pola odjeljenja, a navode i da su časovi skraćeni na 30 minuta.

“Nećemo odustati od zahtjeva, ali iskazujemo spremnost i vjeru u pregovore dok god bude dobre volje sa obje strane. Kad pregovori budu završeni ili će biti da premijer opet ima razlog za obraćanje ili ćemo mi reći da smo zadovoljni. Ostalo je još stvari koje treba definisati, ali neizvjesnost oko nastave prozilazi iz nedostataka pisanih dokumenata”, rekao je Savović.

Nemaju, kaže, pravilnike o normi, planovima i modelima po kojim bi se organizovala nastava.

“To treba regulisati zakonom, jer sadašnji ne prepoznaje ovu situaciju. Ovo je nova realnost koja će trajati i sledeće školske godine”, ističe Savović.

Savović je na kritike premijera Zdravka Krivokapića  rekao da je trebalo da bude mnogo precizniji.

“Prvo, odgovornost za loše rezultate u Pisa testiranju treba adresirati na Zavod i uprave škola jer su nastavnici samo izvođači vaspitno-obrazovnog procesa. Sindikat prosvjete odavno traži planove i reformu Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje. Evo prilike. Dalje ne mogu da se složim oko uloge nastavnika fizičkog vaspitanja jer naše kolege rade posao koji je jako vrijedan i natprosječno težak. A svi smo ravnopravni u konkurisanju za sve funkcije u obrazovanju”, kazao je Savović.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je da će radna grupa nastaviti sa iznalaženjem rješenja za problem prekovremenih časova.

“Većina škola je izabrala prvi model, koji će dovesti do većeg opterećenja nastavnog osoblja, jer nije izvjesno da će dodatni rad biti plaćen. Mi ne znamo hoće li država imati novca da plati prekovremeni rad, ali su škole odlučile da se nastava održava. Imali smo sastanak sa predstavnicima Vlade i glavna tema je bila valorizacija prekovremenih. Sugerisano nam je da napravimo evidenciju koliko je kolega radilo preko norme i koji će to raditi u narednom periodu. Kada dođemo do podataka, nastavićemo pregovore”, rekla je Boškovićeva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije