Connect with us

Crna Hronika

SDT: Cetinjske švercere droge odali tajni razgovori

Published

on

Foto: RTCG

U Višem sudu u Podgorici 20. januara biće održano ročište za kontrolu optužnice protiv Miloša Đuričkovića, Sava Lipovine i Darka Draškovića, koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da su krajem 2017. godine planirali „posao“ prodaje droge vrijedne pet miliona eura, piše Dan.

Kako se navodi u optužnici, oni su obezbijedili prodavca narkotika, kao i kupca, a za posredovanje u novčanim transakcijama i primopredaji, kao garanciju da će sve proteći kako treba, ugovorili su procenat.

Tužilaštvo tvrdi da je pribavilo dokaze da je u ovoj kriminalnoj organizaciji Savo Lipovina imao ulogu da organizuje isporuku veće količine opojne droge i da je u tom cilju dao nalog Vesku Lipovini da organizuje prihvat i skladištenje droge radi dalje prodaje.

Veći dio dokaza u ovom predmetu obezbijeđen je upravo prisluškivanjem razgovora između Lipovina 9,10. i 12. novembra 2017. godine.

Iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora i drugih razgovora obavljenih od septembra do novembra 2017. godine između Petra Živkovića i N.N. lica, zatim između Draškovića, Sava Lipovine i Ivana Jovanovića, kao i Sava Lipovine i N.N. lica, proizilazi da je Savo Lipovina imao ulogu da organizuje nabavku i prodaju droge na teritoriji Crne Gore i na međunarodnom nivou.

Prema optužnici, Živković i Drašković imali su ulogu da pronalaze kupce i prodaju drogu, a Jovanović da veće količine narkotika sakriva do dalje prodaje.

Istražitelju su presretnutim razgovorima došli do podataka da je plan kriminalne organizacije obuhvatao i vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Kako se navodi u aktima tužilaštva, presretnuta je komunikacija dijela kriminalne organizacije i kada je 4. septembra 2017. godine aktivirana eksplozivna naprava kod putničkog vozila parkiranog ispred porodične kuće Vasilija Vujovića, kada je smrtno stradao Marko Martinović.

Savo Lipovina je ranije saopštio za medije da nije prao novac, dilovao drogu i da nije šef kriminalne organizacije, kako to tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva.

U pismu poslatom iz spuškog zatvora on je optužio cetinjsku policiju da mu je nacrtala metu na čelu, a od nadležnih je tražio da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji iznose podatke iz tajnog postupka koji se vodi protiv njega.

On u pismu tvrdi da u poslednje tri godine doživljava svakodnevna poniženja i da se o njemu iznose velike neistine.

Kako tvrdi, nakon što je oslobođen optužbe za pokušaj ubistva i pušten iz pritvora, cetinjska policija je nastavila da vrši pritisak na njega svakodnevno ga privodeći na informativne razgovore. Kazao je da su mu saopštili i da mu se sprema likvidacija.

“Predstavili su me crnogorskoj javnosti kao monstruma i nacrtali mi metu na čelu. Nakon tri mjeseca ponovo su me uhapsili zbog navodnog pranja novca i utaje poreza i predstavili me kao organizatora kriminalne grupe koja je navodno formirana prije pet godina, kada sam ja imao svega devetnaest godina”, naveo je Lipovina u pismu.

Cetinjani Ivan Jovanović (37) i Nikoleta Vukić (28) uhapšeni su 8. juna 2018. godine zbog sumnje da su učestvovali u pripremanju ubistva pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Teretili su se da su u sobi hotela „Grand” u Cetinju sakrili automatsku pušku, silikonske maske, municiju, prigušivan i eksploziv, u namjeri da ih upotrijebe za likvidaciju.

Ne samo da nikad nije saopšteno ko je bio njihova meta, nego im je suđeno i presuđeno samo za nedozvoljeno držanje oružja, i to pred cetinjskim Osnovnim sudom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije