Connect with us

Društvo

ŠEHOVIĆ: U prosvjeti nije bilo novog zapošljavanja, već produžeci ugovora isteklih 30. juna

Published

on

Šehović

“Imajući u vidu podatak koji je iznio premijer Zdravko Krivokapić u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja, da je broj izvršilaca u tehničkom mandatu 41. Vlade povećan za preko tri hiljade lica, od kojih je oko 2700 u prosvjeti, koristim priliku da javnost obavijestim da to nije tačna informacija, saopštio je poslanik SD-a”, Damir Šehović.

“Nije riječ o povećanom broju izvršilaca, već o zakonskoj proceduri po kojoj se od ukupno oko 14 hiljada zaposlenih u prosvjeti, oko 2.500 lica koja su angažovana na određeno vrijeme, a kojima ugovor o radu svake godine ističe 30. juna, ponovo angažuju od septembra mjeseca kada počinje školska godina. Naravno, po proceduri koja je definisana Opštim zakonom o obrazovanju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ostatak do broja koji je pomenut na sjednici Skupštine se dominantno odnosi na zamjene onih lica koja su privremeno spriječena da obavljaju vaspitno-obrazovni rad, najčešće zbog bolovanja, jer nastavni proces ne smije da trpi budući da je obrazovanje djelatnost od javnog interesa.

“Dakle, ne radi se povećanom broju izvršilaca nego o poštovanju zakona. A uvjeren sam da su direktori vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su inače po zakonu odgovorni za svako pojedinačno zaposlenje, prilikom prijema ovih lica ispoštovali Opsti zakon o obrazovanju. To u konačnom Uprava za inspekcijske poslove u svakom pojedinačnom slučaju uvidom u dokumentaciju može provjeriti”, zaključio je Šehović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije