Connect with us

Društvo

SKUPŠTINA CG: Raspisan konkurs za članove Tužilačkog savjeta

Published

on

Skupština Crne Gore raspisala je juče konkurse za izbor pet članova Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika, s tim što prema odredbama novog Zakona o Državnom tužilaštvu jednog člana treba da predlože nevladine organizacije.

Izmjenama u Zakonu o Državnom tužilaštvu, promijenjena je struktura TS-a koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce, pa će imati 11 članova, po pet iz redova tužilačke organizacije i “uglednih pravnika” i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Izmjene zakona predviđaju i da se većina sastava Tužilačkog savjeta – pet pravnika i predstavnik Ministarstva pravde – biraju prostom većinom u Skupštini, te da njihovim izborom prijevremeno prestaju mandati aktuelnim članovima TS-a, što je jedno od rješenja koje je kritikovala i Venecijanska komisija.

Konkurs za četiri člana Tužilačkog savjeta, ugledna pravnika, biće otvoren deset dana a kandidati moraju da imaju najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživaju lični i profesionalni ugled i nijesu osuđivani za krivična djela koja čine državne tužioce nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije u skladu sa ovim zakonom.

Prema Zakonu, iz redova uglednih pravnika ne može bit izabrano za članstvo u Tužilačkom savjetu lice koje je bračni ili vanbračni supružnik ili srodnik poslanika, člana Vlade i Predsjednika Crne Gore ili lica kojeg bira, imenuje ili postavlja Skupština, Predsjednik Crne Gore ili Vlada, u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva ili srodnik po tazbini do prvog stepena.

Takođe, član ili funkcioner političkih partija (predsjednici, članovi predsjedništva, njihovi zamjenici, članovi izvršnih i glavnih odbora), ili lice koje je bilo neposredno birano na izborima ili obavljalo funkciju člana Vlade, poslanika ili odbornika u posljednjih pet godina, ili osoba koja je obavljala tužilačku funkciju u posljednjih osam godina, ne mogu biti birani u članstvo TS-a.

Konkurs za jednog člana TS-a kojeg predlažu nevladine organizacije otvoren je 30 dana, važe isti uslovi s tim što organizacije koje predlažu kandidata moraju da su registrovane najmanje tri godine, da u osnivačkom aktu i statutu imaju kao osnovne ciljeve i djelatnosti pitanja iz oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da se u prethodne tri godine kontinuirano bave tim pitanjima.

Takođe, NVO bi morala da je u prethodne tri godine, prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za člana TS, realizovala projekte u oblasti vladavine prava, rada državnog tužilaštva ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije