Connect with us

Politika

PRODUŽEN: Rok za izborne reforme do kraja godine

Published

on

Rok za rad Odbora za sveobuhvatne izborne reforme biće produžen do kraja godine, saznaje Dan nezvanično, ali pouzdano u rukovodstvu Skupštine Crne Gore.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu formiran je 31. marta i trebalo je da završi rad do 30. juna. Međutim, taj rok će biti produžen do kraja godine.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović rekao je za Dan da parlamentarna većina želi da dođe do rješenja koja će imati mnogo veću podršku u parlamentu od podrške proste većine.

“Ima mnogo zakona koji mogu da se usvoje prostom većinom, poput zakona o izbornom spisku, o boravištu, o prebivalištu, o državljanstvu, o etičkom kodeksu… To nije cilj, već kao odgovorna parlamentarna većina treba da idemo koliko je moguće na konsenzus. Ako bismo krenuli jednostrano da usvajamo zakone, to bi značilo da ne pokazujemo otvorenost za dijalog sa opozicijom. Najveći dio opozicije je u bojkotu, nijesu spremni za dijalog i na neki način ucjenjuju vlast”, kazao je Šaranović.

Jedan od glavnih razloga za produženje roka je to što je za promjenu krovnog zakona, to jeste Zakona o izboru odbornika i poslanika, potrebna dvotrećinska većina.

Ta većina zasad nije moguća, s obzirom na to da najveća opoziciona partija, DPS, već više od 20 dana bojkotuje parlament.

Oni ne učestvuju u plenarnim zasjedanjima Skupštine Crne Gore, radu skupštinskih radnih tijela i radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić tvrdi da odgovornost za to što posao nije završen do kraja snosi isključivo vladajuća koalicija.

“Sjetimo se činjenice da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušavalo da se mimo ovog odbora bavi pitanjima prebivališta, boravišta i mijenjanja državljanstva. Uz sve to, vladajuća koalicija je pokušala da mimo onoga što su evropski standardi usvaja zakone, što je dovelo do toga da nismo željeli da učestvujemo u radu ne samo radne grupe, nego ni u radu parlamenta”, naveo je Sekulić.

Prema njegovom mišljenju, mnogi zakoni su sporni sa aspekta ustavnosti.

“Mislim prije svega na zakon o tužilaštvu, ali i na druge zakone. Mislim da će u narednom periodu biti potrebno mnogo više dobre volje, ali i evropskog ponašanja, da bi u radu učestvovao i DPS. Sve zavisi od vla-dajuće koalicije, ne samo u parlamentu, nego i u Vladi. Bez Zakona o izboru odbornika i poslanika teško da možemo govoriti o većim promjenama u izbornom zakonodavstvu, ali na potezu je vladajuća koalicija, koja rad u parlamentu treba što prije da podredi evropskoj agendi”, istakao je Sekulić.

Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) preporučila je Crnoj Gori ranije da dopuni izborni zakon i jasno definiše zvanični početak i kraj kampanje.

Preporuke su date nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koje je pratila posmatračka misija OEBS-ODIHR. Inače, ODIHR prati crnogorske izbore već više od 20 godina. ODIHR je predložio da bi političke stranke trebalo da se usaglase o usvajanju etičkog kodeksa tokom izborne kampanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije