Connect with us

Društvo

SLUČAJ IZ SRBIJE JOŠ JEDNOM PODSJETIO: Silovanje je u Crnoj Gori i dalje tabu

Published

on

Milena Radulović / Foto: Instagram

Slučaj u kojem se poznati srpski učitelj glume i režiser Miroslav Aleksić (68) sumnjiči da je seksualno zlostavljao učenice uzdrmao je region.

Naime, njega je prijavilo nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne. Jedna od njih je poznata mlada glumica Milena Radulović (26) koja je ispričala da je Aleksić silovao kada je imala 17 godina, a koja je nakon brojnih psihoterapija odlučila da progovori o strahotama koje je preživjela.

Aleksić je juče uhapšen, a beogradska policija je, pošto se osnovano sumnja da spisak žrtava nije konačan, pozvala da se jave potencijalne žrtve.

Ovaj slučaj nanovo je otvorio pitanje stigmatizacije žrtava od strane društva, ali i, čini se, nakon javnog istupa poznate glumice ohrabrio eventualno sve one koji trpe nasilje da prijave nasilnike.

Silovanje i seksualno zlostavljanje tabu tema u Crnoj Gori

“Slučaj iz Srbije je izuzetak da žrtva, pritom javna ličnost, javno progovori i podstakne i druge da progovore o seksualnom zlostavljanju. Crna Gora nema nikakvu bazu podataka o silovateljima niti znamo koliko slučajeva ima a da žrtve nikad nisu progovorile o seksualnom zlostavljanju. Žrtve silovanja nisu ohrabrene od strane države nikakvim kontinuiranim programima i edukacijama kao i informacijama da prijave bilo koji oblik zlostavljanja.”, kaže u izjavi za Dan Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

Ističe i da žrtve ćute zato što im ni najbliži ne vjeruju.

“Žrtva je najčešće i jedini svjedok onome što joj se dogodilo, jer silovatelj bira priliku i mjesto bez svjedoka za gnusni čin”, kaže Petrović.

Prema njenim riječima, zdravstveni rizici i posledice za žrtvu rijetko se ogledaju u većim tjelesnim povredama, ali može doći do seksualno prenosivih bolesti, neželjene trudnoće.

“Međutim, mnogo veće su trauma i psihički problemi koji nastaju kod žrtve, a sa kojima nastoji da se izbori sama prolazeći tako kroz još jedan „krug” nasilja. Osnovno je, vjerujte žrtvi i njenoj priči o silovanju posebno djeci jer ona nikad ne lažu da im se desio ovaj oblik zlostavljanja”, objašnjava Petrović.

Osuda sredine od žrtve pravi krivca

Neuropsihijatar Marina Roganović objašnjava da je silovanje akt agresije i nasilja i u psihijatriji je poznat kao tzv. sindrom silovanja ili trauma silovanja, koji je specifičan oblik posttraumatskog stres sindroma koji prati seksualni napad.

“Žrtve doživljavaju šok, emocionalni stres, strah, nesanicu. Ovo može dovesti do promjene u razvoju slike o sebi i svojoj seksualnosti, kao i pojavi nevjerovanja partnerima. Postoje dugoročne posledice, koje se odražavaju na samoj osobi, njenoj karijeri, profesionalnom razvoju, ljubavnom ali i porodičnom životu”, kazala je Roganović.

Ističe i da su nemirni snovi i noćne more naj značajniji simptomi kod žrtava silovanja i oni se javljaju i u akutnoj i u dugoročnoj fazi.

“Strah je stalno prisutan da se silovatelj može vratiti, strah za opštu fizičku sigurnost, strah da ostanete sami, strah od drugih ljudi ili situaci je koje mogu podsjetiti na ono što se desilo… Sem straha, posljedice su i nepovjerenje, sklonost izolaciji, povlačenje, pasivnost, preplavljenost traumatskim događajem, razdražljivost”, kazala je Roganović u izjavi za Dan.

Naglašava da je važno da se ovakav vid nasilja prijavi na vrijeme, ali nikada nije kasno.

“Premda smatram da smo izrazito humano društvo, ipak vidim da nismo prevazišli mnoge predrasude. Upravo zato veliki broj žrtava silovanja to djelo ne prijavljuje. Budimo iskreni, sjetimo se komentara pri takvim dešavanjima.. Znači osuđivanje okoline izaziva osjećanje krivice u žrtvi da je možda na neki način doprinijela tome da bude žrtva, dovodi do neprijavljivanja silovanja. Čak iako je neposredna okolina podržavajuća, sama kultura u kojoj živimo i dalje je osuđujuća. Zato treba da podržimo žrtve silovanja i da ostavimo da same odluče da li će, kada i kako prijaviti silovanje. Naše je da žrtvu podržimo i pomognemo da povrati povjerenje, a to je dugotrajan procesu kojem treba imati puno razumijevanja, strpljenja, pažnje i ljubavi”, poručila je Roganović.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije