Connect with us

Društvo

SRBI U CG LJUTI NA PREMIJERA: Za Srbe para nema ni u budžetu Zdravka Krivokapića

Published

on

Mada se očekivalo da će nova vlada Crne Gore poslije pada Đukanovićevog režima finansijski pomoći rad srpskih institucija to se nije dogodilo, a posljednja nada je nestala kada je u Skupštini usvojen budžet bez stavke o Srbima, dok je zdušno nastavljeno sa obilatom pomoći crnogorskim i dukljanskim institucijama.

Profesor dr Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića kaže da se podrška očekivala tim prije što je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić jedan od osnivača i utemeljivača Instituta i pokretača inicijative za njeno osnivanje.

Državnim budžetom koji je nedavno usvojen nijedan cent nije predviđen za naš institut, ali ni za jednu srpsku naučnu, nacionalnu i kulturnu instituciju,  kaže Aleksić.

Novac je uskraćen Matici srpskoj, Društvu srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, Srpskom narodnom vijeću, Udruženju književnika Crne Gore koje je najstarija kulturna i književna asocijacija i koja ima tradiciju, a čiji članovi su bili blaženopočivši mitropolit Amfilohije, Mihailo Lalić, Dušan Kostić, Momir Vojvodić i mnogi drugi veliki pisci.

To nas je veoma iznenadilo i ono se ne može tretirati drugačije nego kao diskriminacija.

Aleksić ističe da se istovremeno za crnogorske, dukljanske institucije daju ogromna sredstva – Maticu crnogorsku, Nezavisno društvo crnogorskih književnika i takozvani Fakultet za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića na Cetinju, za koji se izdvaja više od 700.000 evra!

Profesor podsjeća da je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović imao amandman na zakon o budžetu koji je predstavnik Vlade odbio, a njime je bila predviđena samo simbolička pomoć za Maticu srpsku i Institut za srpsku kulturu od po 50.000 evra godišnje.

Naš sagovornih podsjeća da je Institut formiran 2016. godine na inicijativu dvadesetak univerzitetskih profesora, doktora nauka i književnika iz Crne Gore. Među njima je bio i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić.

Tražili smo podršku od vlada Mila Đukanovića i Duška Markovića i odgovorili su da za nas nemaju sredstava. Došlo je do komunikacije sa tadašnjim premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem koji je počeo da podržava kulturne i nacionalne ustanove srpskog naroda u Crnoj Gori. Do izgradnje Srpske kuće nismo imali svojih prostorija nego smo se na razne načine snalazili.

Još čekaju na licencu

Institut za srpsku kulturu iz Nikšića čeka licencu za rad, jer bivša vlast nije htjela da im je dodijeli iako su zadovoljili stroge kriterijume po Zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti.

I pored toga prethodna ministarka nauke Sanja Damjanović nije htjela iz evidentno političkih razloga da nam dodijeli licencu, a evo sada čekamo da državna sekretarka u novoj vladi Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ispoštuje zakon kako bismo konačno riješili ovaj problem,  kaže Budimir Aleksić.

1 Comment

1 Komentar

  1. užas

    30.07.2021. at 01:04

    Vi ste prisvojili Društvo književnika CG. Sad se poštapate Lalićem, hahaha…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije