Connect with us

Društvo

SRZENTIĆ-TIMOTIJE: Podrška Francuske u oblasti reforme javne uprave

Published

on

„Francuska podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu i spremna je da u nastavku procesa pomogne Crnoj Gori” – ocijenio je ambasador Francuske, Kristijan Timonije, u razgovoru sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić.
Na sastanku je bilo riječi o modalitetima unapređenja saradnje u oblasti reforme javne uprave, posebno digitalne transformacije i profesionalizacije javne uprave. Timonije je istakao da je jačanje administrativnih kapaciteta od izuzetne važnosti, posebno u dijelu unapređenja vladavine prava. On je ocijenio da je Francuska u prethodnom periodu napravila značajne iskorake u oblasti digitalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, posebno u oblasti zdravstva, te da ta iskustva kroz razmjenu mogu da ponude i Crnoj Gori. Posebno je ukazao na iskustva u oblasti digitalne transformacija opština koja mogu biti korisna i opštinama u Crnoj Gori.
Ministarka Srzentić je kazala da je reforma javne uprave, kao i digitalna transformacija prioritet rada Vlade i ovog Ministarstva. U toku su aktivnosti na svim nivoima kako bi uprava na efikasan, pristupačan i transparentan način obezbijedila građanima zadovoljavajući kvalitet usluga u svim oblastima.
Na sastanku je bilo riječi o uspostavljanju saradnje sa ENA-om Nacionalnom školom za javnu administratciju
Ministarka Srzentić je iskazala zainteresovanost za programe obuke i izgradnju kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi, kako u oblasti ICT-a, tako i u svim drugim oblastima. Ona je upoznala ambasadora sa aktivnostima na uspostavljanju Digitalne akademije koja bi, pored unapređenja digitalnih vještina, uključivala i druge vještine potrebne u budućnosti.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije