Connect with us

Društvo

STATIS: Donacija nema politički motiv, vakcine koje nudim CG kupljene u Dubajiu

Published

on

Moje donacije nemaju i nikad neće imati politički motiv, što se odnosi i na ponudu za donaciju 10.000 Sinopharm vakcina, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) grčki biznismen Petros Statis, dodajući da je „stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ova vakcina već koristi, i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru“.

Statis je dodao da bi volio da je vakcina već isporučena Crnoj Gori.

Ovo je odgovor na pitanja RSE upućena Statisu da li je vakcina, koja je ponuđena kao donacija Crnoj Gori kupljena ili nabavljena u regularnoj proceduri, i da li je bezbjedna.

Na pitanje da li je crnogorska Vlada odgovorila na ponuđenu donaciju, Statis navodi da vakcine dolaze direktno od proizvođača “i na Vladi Crne Gore je da odluče da li žele da ih prihvate i koriste ili ne”.

Iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je 21. januara saopšteno da je vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od deset hiljada doza vakcine kineske kompanije Sinopharm, koja se već koristi u više država svijeta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 26. janura kazala da je Vlada već imala „i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“, ali da su se u interesu javnog zdravlja „opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“. Ipak, nije isključila mogućnost da Statisova donacija bude prihvaćena uz obaveznu provjeru.

Početkom aprila, u vrjeme vladavine DPS-a koji je na izborima u avgustu nakon tri decenije izgubila vlast, Statis je donirao Crnoj Gori značajnu pomoć namijenjenu zdravstvenim radnicima.

– Ovo nije donacija nijednoj Vladi, niti političkoj partiji, već građanima kao što je prethodna bila zdravstvenim radnicima, kaže Statis, navodeći da mu djeca imaju crnogorsko državljanstvo, preko supruge koja je Crnogorka, kao i da sebe „smatra Crnogorcem“.

Statis je odbacio da je njegova donacija povezana sa biznisom koji preko deceniju ima u Crnoj Gori:

“Nisam iznenađen što neki pristrasni ljudi povezuju ovaj potez sa mojim projektom Kraljičine plaže na Miločeru jer su njihove namjere očigledno političke. Međutim, nisam niti ću ikad tražiti bilo šta zauzvrat jer je i ova kao i prethodne donacije jednostavan gest crnogorske porodice crnogorskim porodicama.”

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije