Connect with us

Društvo

STOMAČNI VIRUS: Vrtić “Suncokrili” pod nadzrom Instituta

Published

on

Institut za javno zdravlje (IJZ) proteklih dana pojačao je nadzor nad vrtićem “Suncokrili” u Podgorici zbog stomačnog virusa koji je registrovan kod troje djece prethodne sedmice.

Iz IJZ ističu da su 16. februara uzeli briseve iz hrane, vode i sa radnih površina, ali da nisu izolovane patogene bakterije. JPU “Ljubica Popović” obavijestila je Institut o pojavi infekcije u ovom vrtiću.

Iz Instituta su istakli da su obavili konsultacije sa nadležnima u JPU “Ljubica Popović” i “Suncokrili”, nakon čega su im dali uputstva za sprečavanje pojave i širenja stomačnog virusa.

Naveli su da je u jednoj grupi u vrtiću prošle sedmice jedno dijete imalo stomačne tegobe.

“Dijete je bilo hospitalizovano, a nakon oporavka otpušteno kući. Takođe, evidentirano je još dvoje djece sa blažim stomačnim tegobama. Proteklih dana pojačan je nadzor nad pomenutom grupom i kompletnim vrtićem. U uzorcima hrane, vode i brisevima radnih površina koje je IJZ uzeo 16. februara nisu izolovane patogene bakterije i virusi. Iz epidemiološke službe Instituta je sugerisano da se u narednom periodu pojača higijena ruku i radnih površina, da se vodi računa o pravilnom od laganju pe lena koje mogu biti potencijalni izvor infekcije i da nas u slučaju bilo kakve sumnje pravovremeno obavijeste. Informisani smo da u proteklih sedam dana nije primijećeno povećano odsustvo djece iz vrtića zbog virusa. IJZ je potvrđeno da je riječ o sporadičnim slučajevima odsustva djece”, navode iz Instituta.

Pedijatri u podgoričkom Domu zdravlja evidentirali su blago povećanje broja oboljele djece sa stomačnim virusom prije desetak dana, ali i sporadične slučajeve u poslednjih nekoliko dana, koje su roditelji doveli kod ljekara, kazao je dječiji ljekar u Domu zdravlja Momčilo Vukčević.

On je poručio da prate situaciju i da su kontaktirali predškolske ustanove, tako da nema razloga za brigu roditelja.

“Trenutno imamo prisutan strah kod građana i roditelja zbog epidemije virusa korona, tako da se dešavaju da su i pojedini slučajeve stomačnog virusa znak za oprez. Imali smo blagi porast prije 10 -15 dana, ali taj virus nije ništa novo, dešava se da se razboli čitava porodica ili dobije trovanje. Postoje mnogi faktori koji izazivaju stomačni virus, ali je važno da na vrijeme reagujemo. Za sada nemamo novi porast oboljele djece”, kaže Vukčević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije