Connect with us

Društvo

TRAGAJU ZA KRIVOLOVCEM: Srndaća ustrijelio iz karabina pa pobjegao

Published

on

Ilustracija - Foto: pixabay

U rejonu sela Goransko kod Plužina juče je neko od nesavjesnih lovaca odstrijelio srndaća na kojeg je lov zabranjen u ovom periodu.

Ranjenu životinju pronašla je policijska patrola koja ju je potom dovezla u Veterinarsku ambulantu „Bogdan“ u Plužinama, ali tamošnji veterinari nisu uspjeli da je spasu.

Srndać je pogođen hicem iz karabina u predjelu kičmenog stuba, a ranjenu životinju su jurili lovački psi, od kojih su je spasili policajci.

Veterinarka Gordana Vuković, koja je pokušala da spasi ranjenu životinju, kaže da ne može da shvati da je neko uradio ovako nešto i to usred zime kada je ova plemenita divljač dodatno ugrožena.

“Srndać je star oko jedne godine, nažalost savršen primjerak. Ne mogu da shvatim da ovako nešto neko može da uradi i to svjesno i još u periodu kada je 70 odsto Pive pod velikim snijegom, kad su nezaštićeni i bespomoćni. Smatram da je onaj ko digne oružje na ovakvu životinju spreman sjutra da to isto uradi i mom ili bilo čijem djetetu”, ogorčena je Vuković.

Krivolovac srndaća nije ubio radi trofeja jer odstrijeljeni primjerak u Goransku nije imao rogove, pa Vuković ističe da je više nego očigledna namjera, i da se moglo desiti da je u pitanju srna ili lane.

Članovi Udruženja lovaca i ribolovaca „Bajo Pivljanin“ zajedno sa čuvarima lovišta juče su u rejonu Goranskog pregledali teren kako bi pokušali naći trag.

Predsjednik udruženja Vladislav Joković za Dan je kazao da je sa slučajem upoznata i policija koja će im pomoći u pronalaženju tragova.

Joković je rekao da je juče bio lovni dan i to poslednji u ovoj sezoni na divlju svinju, te da znaju koje su grupe lovaca bile u kojem rejonu.

“Mi znamo da je gore bila danas jedna grupa, da li je to bilo njihovo djelo ili krivolovca zasada ne znamo. Ima snijega i tragova, obići ćemo sve. Za svaku grupu znamo gdje se nalazi, ustanovićemo ko je, svi će biti pozvani na razgovor. U pitanju je nesavjesni pojedinac kojeg treba najstrože kazniti. Sramota šta je urađeno, krše ugled našeg Društva koje je jedno od boljih u Crnoj Gori”, naglasio je Joković.

Rejon sela Goransko ne pripada Parku prirode „Piva“, koji je ustanovljen prije pet godina na području opštine Plužine. Međutim, samo područje Parka, kao i ostali dijelovi opštine, među najbogatijim su u državi po pitanju divljih životinja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije