Connect with us

Društvo

UK I CG: Poboljšanje saradnje u borbi protiv krijumčarenja droga

Published

on

Foto: gov.me/S.Matić

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Crna Gora unapređivaće započete projekte, prevashodno u oblastima borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda i droga i finansijskih istraga, saopšteno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), konstatovali da su prijateljski odnosi Crne Gore i UK rezultirali brojnim projektima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i kroz snažnu policijsku saradnju.

„Na sastanku je bilo riječi i o započetim projektima, koje treba dalje unapređivati, prevashodno u oblastima borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda i droga i finansijskih istraga, kao i u oblastima zaštite granica i nelegalnih migracija“, navodi se u saopštenju.

Sekulović je kazao da je u borbi protiv organizovanog kriminala od izuzetnog značaja interoperabilnost organa državne uprave.

„Kako bi se kroz bolju umreženost i razmjenu podataka efikasnije radilo na rješavanju jednog od gorućih problema crnogorskog društva“, naglasio je Sekulović.

On je predstavio Medoks planirani koncept funkcionisanja Uprave policije u okviru MUP-a.

„Osnovni cilj ovakvog zakonskog rješenja je uspostavljanje balansa između političke odgovornosti ministra i realnih mehanizama kontrole, uz očuvanje operativne nezavisnosti Policije“, kazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta u radu MUP-a jeste obezbjeđivanje uslova za nezavisno, neselektivno i profesionalno postupanje policijskih službenika, uz najveći stepen poštovanja ljudskih prava, a kroz jačanje unutrašnjih mehanizama kontrole.

Medoks je istakla da su i u UK različite vlade u različito vrijeme mijenjale strukture odgovornosti policije.

„Kao i u Crnoj Gori, to je ranije uključivalo promjene kojem ministarstvu je policija odgovorna“, navela je Medoks.

Prema njenim riječima, dok god se te promjene sprovode radi očuvanja integriteta policije, to je najvažniji faktor.

Na sastanku je, kako se navodi, iskazana volja obje strane za produbljivanjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije