Connect with us

Društvo

UPRAVA PRIHODA: Zbog duga blokiran stan Nasera Keljmendija u Podgorici

Published

on

Uprava prihoda Crne Gore blokirala je stan u Podgorici koji pripada osuđenom kosovskom narko-bosu Naseru Keljmendiju jer nije platio poreski dug. To je saopšteno za Danu iz te institucije u odgovoru na pitanje zašto se ne naplaćuje poreski dug od Nasera Keljmendija, koji je osuđivan za trgovinu drogom.

Kako su kazali iz Uprave prihoda, Keljmendi bez saglasnosti ovog organa ne može da raspolaže nekretninom u Podgorici. Dug inače nije veliki, ali do današnjeg dana nije izmiren.

“Poresko potraživanje po osnovu poreza na promet nepokretnosti iz 2011. godine u iznosu od 3.208,28 eura, obezbijeđeno u postupku prinudne naplate uspostavljanjem hipoteke nad nepokretnošću poreskog dužnika Naser Keljmendija izmireno je od strane pomenutog obveznika. Predmetna hipoteka nije izbrisana imajući u vidu da se stranka u postupku do sada nije obratila zahtjevom za pokretanje navedenog postupka. Kada je u pitanju poresko potraživanje u predmetu iz 2006. godine, takođe po osnovu poreza na promet nepokretnosti, u iznosu od 952 eura, poreski obveznik isto nije platio nakon uručenja rješenja o utvrđivanju poreske obaveze, kao ni nakon zaključka kojim je pokrenut postupak prinudne naplate”, saopštili su iz Uprave prihoda.

Kako su pojasnili, zato je donijet zaključak o obezbjeđenju poreskog potraživanja uspostavljanjem hipoteke na stambenom prostoru koji je procijenjen na 47.600 eura.

“Područna jedinica Podgorica do sada nije preduzimala radnje vezane za početak prodaje opterećene nepokretnosti u ovom predmetu u cilju naplate poreskoga duga, imajući u vidu nesrazmjerno veću vrijednost nepokretnosti (u iznosu od 47.600 eura) u odnosu na iznos poreskog duga. To je i jedan od kriterijuma o kojem se vodi računa pri odabiru hipoteka u kojima će se pokrenuti postupak prodaje nepokretnosti, radi ekonomičnosti postupka, s obzirom da to zahtijeva dodatne troškove vještačenja i pripremne radnje za prodaju, kao i objavljivanje prodaje imovine u medijima”, saopštili su iz Uprave prihoda.

Ističu da u svim slučajevima preduzeta mjera obezbjeđenja poreskog duga uspostavljanjem hipoteke nad imovinom, uključujući i ovaj, podrazumijeva zabranu raspolaganja nepokretnošću.

“Samim tim, poreski dužnik ne može otuđiti nepokretnost bez saglasnosti Uprave prihoda. Takođe, treba naglasiti da predmetno lice nema prijavljeno zaposlenje u Crnoj Gori, pa poresko potraživanje od njega nije bilo moguće naplatiti ni prinudnom naplatom iz ličnog primanja”, kazali su iz Uprave prihoda.

Naser Keljmendi je 2018. godine u Prištini osuđen na šest godina zatvora zbog posjedovanja droge.

Istovremeno je oslobođen optužbi za organizovani kriminal i za ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu.

Keljmendi je do 1999. godine živio u Peći. Poslije rata se preselio u Sarajevo i dovođen je u vezu sa mnogim tamošnjim kriminalnim strukturama.

On je 2012. godine pobjegao iz Sarajeva, neposredno pred policijsku akciju „ Lutka“, kada je uhapšeno 18 osoba osumnjičenih za teška krivična djela.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije