Connect with us

Društvo

URADAK: Kako je Leposavić “odbranio” hrišćane u Crnoj Gori na trampističkom religijskom portalu!

Published

on

Predstavnik aktuelne crnogorske Vlade bira trampistički časopis za objavljivanje stavova, što je ne baš dobra preporuka novoj američkoj administraciji.  Ova online publikacija demonizirala je Bajdena tokom izborne kampanje, predstavljajući ga u nimalo hrišćanskom tonu. Ovaj potez  može imati negativne konotacije po aktuelnu crnogorsku vlast, ali i pozitivne za samu Crnu Goru, kako bi nova američka administracija što prije i lakše shvatila ko je na čelu države.

Američki online časopis Kristian Post (Christian Post) objavio je 22. januara autorski tekst ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava, Vladimira Leposavića pod naslovom  “U Crnoj Gori: Sloboda za sve religije”.

Budući da je veoma kratak, tek nešto duži od četiri citata kojima se Vlada ovim pohvalila na društvenim mrežama, teško se može nazvati baš autorskim tekstom. No, da je od početka do kraja pun neistina, izvrnutih i nepotpunih informacija, to je nesporno.

Što je ministar napisao i o kakvom je časopisu riječ?

“Vlast koja je ugnjetavala hrišćane”!

Leposavić ponavlja floskulu nove vlasti da je riječ o prvoj demokratski izabranoj vladi i vlasti, osvojenoj “nakon mirnih građanskih protesta”. Ne pominje ni Srpsku pravoslavnu crkvu, ni litije. Ne pominje ni Crnogorce, osim Crnu Goru u naslovu a, istini za volju, ne pominje ni Srbe, tako da je svaki trag suštine promjena u Crnoj Gori, “izgubljen u prevodu”. Pogađate, nije ni nagovijestio da je aktuelna crnogorska vlada birana u krugovima crnogorske ekspoziture  Srpske pravoslavne crkve, a da su novim Zakonom potpuno poništena prava Crnogoraca na svoje duhovno i vjersko nasljeđe, pa i praktikovanje vjere, osim u svom domu.

Ministar govori ono što je prijemčivo američkom uvu i poimanju stvari, kako to autor percipira, na način krajnje banalan i simplificiran do besmisla. Ne pominje Leposavić ni komunizam (to je stidljivo i jedva čujno pomenuo usput, kod Komnenića – da je komunizam u Crnoj Gori pao tek sada), ali govori o vlasti koja je ugnjetavala hrišćane! Teze su na liniji onoga što je samo par mjeseci ranije, premijer Krivokapić napisao u autorskom tekstu za američki konzervativni Vašington tajms (23. septembar) optuživši bivšu vlast za “krađu imovine 800 godina stare pravoslavne crkve” i “progon hrišćana”. Nije isključeno da je upravo Leposavić autor ovog dijela premijerove “kolumne” ili, barem, konsultant.

Tvrdi da je, uprkos nazivu, Zakon o slobodi vjeroispovijesti prethodne vlasti, zapravo ugrožavao te slobode, a da je taj naziv zaživio otkad je on ministar.

Tvrdi i da je napisan i usvojen kako bi bio usklađen sa Ustavom Crne Gore i osnovnim međunarodnim slobodama, ma što to u ovom slučaju značilo. “Normalno pribjegavanje sudovima za svaki imovinski spor, sada pruža uvjerenje vjerskim zajednicama da su njihove bogomolje sigurne,” piše ministar, dodajući da je ovim tekstom proširen “katalog vjerskih prava”. Na primjer, islamska vjerska imovina (vakuf) tek sada je prepoznata zakonom kao takva, a  Muslimani i Jevreji koji su u vojsci ili policiji, ili služe zatvorsku kaznu, neće morati da konzumiraju hranu koja se kosi sa njihovim vjerskim uvjerenjima. Napisano ovako, može se steći utisak da su do dolaska Leposavića za ministra, bili primoravani na to. Osim toga,  on i ovdje namjerno manipuliše, navodeći da Muslimana i Jevreja u Crnoj Gori ima ukupno oko 15 odsto, ali zanemarujući da Jevreja, zapravo ima samo oko 0,1 posto! (Na stranu što je Muslimana blizu 16 posto – 15,97.) Da li se to ministar dodvorava uticajnoj jevrejskoj zajednici u SAD-u, i to preko hrišćanskog portala?

Ministar manipulativno tvrdi da su mnoge od izmjena Zakona došle od samih vjerskih zajednica koje su, kaže, konsultovane kao partneri, da su njihova mišljenja uvažena i da odražavaju raznovrsne društvene i vjerske karakteristike Crne Gore. Ne pominje, jasno, da su predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve u njima potpuno zaobiđeni. Na njih ne misli ni kada kaže, na ne baš razumljiv način: “Na tim osnovama i inspirisano inicijativom Sjedinjenih Država za susrete sa vjerskim zajednicama nivou, Ministarstvo će uspostaviti program kontinuiranog dijaloga sa svim vjerskim zajednicama.”

Aktuelni crnogorski ministar  pravde, ljudskih i manjinskih prava, advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, govornik na mitinzima Srpske sloge sa izbora 2012, koju je predvodio Jovan Markuš, protivnik ulaska Crne Gore u NATO, pokazao je još jednom da ga uopšte ne interesuju Crnogorci, ni njihova ljudska, religijska i nacionalna prava. Na ovaj način, najdirektnije i potpuno svjesno obmanjuje američku javnost – zaobilazeći istinu da je Crnogorce, kao ministar pravde, lišio svih prava!

Kristian Post i njegova uređivačka politika, prelazak u “Trampov tim”

Što je Kristian Post? Ovaj online časopis evanđelističke protestantske provenijencije osnovan je 2004. godine. Prvobitno namijenjen razmjeni mišljenja o aktuelnim religijskim, ali i političkim i društvenim temama, imajući u vidu veoma šaroliko rasno pripadništvo samoj struji, doživio je, tokom Trampove predsjedničke vladavine, transformaciju u proTrampovo glasilo. Jedan od uzroka, bio je i uspostavljena bliskost sa ogrankom (bijelim, desničarskim) koju je unutar ove zajednice predstavljala Pola Vajt (Paula White), glavna Trampova duhovnica.

Na internetu se može naći veoma interesantan tekst Napa Nacvorta (Napp Nazworth), jednog od urednika ovog online časopisa u periodu od 2011. do 2019. godine. (https://arcdigital.media/how-the-christian-post-sold-its-soul-for-trump-4294662f7781)

Nacvort

U tekstu je podrobno i izuzetno jasnim jezikom opisan proces promjene njegove uređivačke politike od antitrampovskog do protrampovskog, u čemu nije falilo ni konvertitstva na sasvim crnogorski način. Ta promjena bila je razlog da je Nacvort napustio časopis 2019. godine i tada objavio na svojim profilima na društvenim mrežama tekst pod naslovom „Kako je Kristian Post prodao dušu za Trampa“. „Urednici su znali da je Tramp prevara, ali su se ipak pridružili njemu. Kako je to moguće?” – pita se Nacvort. “Posmatrao sam kako se kreće od antitrampovog , preko ‘nevoljno’ trampovog do protrampovog. Kada je bilo jasno da će oni koji ga vode, svoju odanost založiti  Trampu, stavljen sam pred izbor – da li ostati ili otići?”

Njegova urednica Mišel Vu (Michelle Vu) željela je da se napravi te 2019. godine editorial o Trampu. Uzaludne su bile Nacvortove tvrdnje da će to urušiti reputaciju portala. „Razmisli što ovim zapravo poručuješ. Mi poručujemo svijetu – mi smo sada u Trampovom timu“. „Shvatam, da, jesmo“, odgovorila je Vu, kako navodi Nacvort.

Autor teksta bavi se i temeljnom analizom njihovog čitalačkog tijela, koje čine protestanti –evanđelisti, kao i njihovim političkim stavom prema Trampu, zavisno od toga da li je riječ o hispano, crnoj ili bijeloj populaciji. No, to ovdje nije važno.  Može biti samo zanimljiv podatak da 2016, kada je Tramp došao na vlast, 55 odsto evanđelista u Americi nije podržavalo Trampa, a da je među tada hiljadu anketiranih pastora te crkve, njih samo 4 odsto bilo na njegovoj strani. Štaviše, ovaj online časopis te je godine objavio tekst „Tramp predstavlja sve suprotno od hrišćanstva“ (Trump represents everything opposite to Christianity). Tvrdnje su argumentovane time da je Tramp bio na naslovnici Plejboja, da ne krije bračna nevjerstva, da se ženio tri puta, ali da to nije ništa spram toga da je on sam govorio kako nikada nije tražio Božiji oprost, jer je “milost za pokajnike”.

Što je govorio Tramp o demokratama, to govori Leposavić o bivšoj vlasti

“Često sam slušao argumente evanđelista podržavaoca Trampa da ne podržavati ga pokazuje da nešto nije u redu sa tvojom vjerom ili, još gore, da ne možeš biti pravi hrišćanin ukoliko ne podržavaš Trampa.”

Pri kraju Trampove vladavine, došlo se do tvrdnji poput: “Jedini evanđelisti koji će glasati Bajdena su oni koji su prodali dušu đavolu”, kako je kazao u intervjuu iz jula prošle godine za Foks biznis (Fox Business) vođa PR tima Pole Vajt. Takvih oblika kampanje bilo je sve više, kako su se približavali predsjednički izbori.

„Evanđelisti za Trampa“, molitva vjerskih evanđelističkih vođa u Majamiju na Floridi, januar 2020 (Vajt u rozoj haljini)

Ono što je Tramp govorio o demokratama u tom periodu, potpuno je identično sa onim što kaže Leposavić o bivšoj crnogorskoj vlasti u svom autorskom tekstu. Bivši američki predsjednik je tvrdio da on predstavlja vjeru, hrišćanstvo, pa i samoga Boga, dok su demokrate protiv vjere, protiv Hrista i protiv Boga. U avgustu prošle godine, Tramp je kazao da bi Bajden donio “ne-religiju”, što bi ranilo Boga. “On je protiv Boga”, govorio je Tramp za Bajdena.

U pomenutom tekstu, iz 24. decembra 2019, Nacvort piše da mu je veoma teško, ali da ne može biti urednik u publikaciji koja se pozicionira kao dio Trampovog tima: “Izabrali su da predstavljaju  mali kolač Hrišćanstva. To je loše za demokratiju, loše za Gospel. To znači da postaju samo još jedno mjesto gdje će čitaoci ići za potvrdu stavova, ali jedno manje gdje će moći da vježbaju svoj mozak na različitosti mišljenja. ..” I zaključuje: “Kada hrišćani ili crkve postanu saveznici političkih stranaka ili političara, oni više nijesu ambasadori Isusa Hrista.”

Kako se Leposavić našao u tom društvu ne zna se, isto kao što se ne zna kako je premijer Krivokapić odabrao baš konzervativni Vašington tajms da u njemu objavi autorski tekst. Bitnije od tih čudnih veza jeste da predstavnik aktuelne crnogorske Vlade bira u ovom momentu trampistički časopis za objavljivanje stavova, što je ne baš dobra preporuka novoj američkoj administraciji.  U tom kontekstu, manje je bitno i što je sam Bajden prvi katolik na čelu države nakon Džona Kenedija.  Bitnije je sve ono što je ovaj časopis objavljivao za Bajdena tokom izborne kampanje, demonizirajući ga pred svojim čitaocima u nimalo hrišćanskom tonu.

Ovaj kontroverzni potez ministra pravde može imati negativne konotacije po aktuelnu crnogorsku vlast, ali i pozitivne za samu Crnu Goru, kako bi nova američka administracija što prije i lakše shvatila ko je na čelu male balkanske države.

B.M.   

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije