Connect with us

Vijesti

ABAZOVIĆ: Dobro je ako Đukanović bude na Cetinju, to će umanjiti mogućnost incidenata

Published

on

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je građane na mir, toleranciju i suzdržanost u susret ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

– Ne trebaju nam svađe, podjele, svi smo braća i sestre, ovo je jedna naša zajednička država i sve treba da učinimo da je zaštitimo – rekao je on na vanrednoj konferenciji koalicije “Crno na bijelo”.

Organizator skupa

On je saopštio da skup 5. septembra nije niko prijavio i da bi on, da je na mjestu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, podnio zahtjev i naveo sebe kao organizatora skupa.

On smatra da je dobro ako predsjednik države Milo Đukanović bude na Cetinju u nedjelju jer će to umanjiti mogućnost bilo kog incidenta.

– Ali mislim da neće doći. On na indirektan način preuzima odgovornost za ono što se može desiti – naveo je Abazović.

Abazović je saopštio i da funkcioneri Demokratskog fronta (DF) neće prisustvovati ustoličenju na Cetinju.

– Mislim da je to dobra stvar, tako da će DPS tamo ostati sam – zaključio je Abazović.

Na pitanje o zabrani okupljanja na Cetinju, Abazović je rekao da ne zna kako se može da zabrani nešto što se nije prijavilo.

– Mi do nedjelje nećemo znati ni da li ima protesta. To je jedan nonsens. Lično ovo ne bih tretirao kao spontano okupljanje – naveo je Abazović.

Crkva

Potpredsjednik Vlade je dodao da navija da izađemo iz teme “crkva” i da ćemo početi da se bavimo drugim problemima. Istakao je da sva ova dešavanja mogu uticati na evropski put Crne Gore.

– Ima li nešto drugo što zanima narod u ovoj državi u posljednje dvije godine, osim crkve – upitao je Abazović.

Ponovo je apelovao na Mitropoliju crnogorsku-primorsku da dobro razmisli da li bi ustoličenje trebalo održati na Cetinju.

– Međutim ukoliko njihov stav bude da njihov religijski obred žele da održe u Cetinjskom manastiru, mi kao država moramo to da poštujemo – rekao je Abazović, navodeći da je MCP napravio veliki ustupak, a da druga strana nije učinila isto.

– Ne kažem da ne protestuju, nego da se sve svede u gabaritima koji neće izazvati veći organizacioni, saobraćajni problem… – rekao je on.

Evropske vrijednosti

On je istakao da ta koalicija apsolutno podržava sve apele koji su stigli od međunarodnih partnera da se afirmišu everopske i civilizacijske vrijednosti, a da se suzdržimo od ekstremističkih dešavanja.

– Siguran sam da ogromna većina Crne Gore nije na strani ekstremizma. Naš moto na izborima bio je za građansku, evropsku i ekološku Crnu Goru. Ostajemo posvećeni tom cilju – poručio je Abazović.

Rekao je da razumije tenzije i istorijski kontekst, poručujući da će do kraja stajati u odbrani svakog nacionalnog interesa Crne Gore.

– Ali na nama je da zajednički stvorimo društvo u kome će građani bez rastrikcija moći da koriste svoja prava, koja podrazumijevaju i vjerska – dodao je Abazović.

Kako je rekao, poslije 5. septembra stiže 6. i cilj je, ističe, da učinimo da svaki drugi dan bude bolji od prethodnog.

Naelektrisana atmosfera

Abazović je kazao da će se narednih dana znati da li su imali odjeka svi pozivi na mir i suzdržanost

– Nema ničega vanrednog i neuobičajenog, ali ima veće polarizacije i naelektrisane retorike – naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, sve službe uradile sve što je do njih.

– Niko ne isključuje scenario da se nešto desi bilo kome, to je nešto što ne može da se isključi. Cilj je da zajednički podstaknemo građane na suzdržanost i da svojim djelovanjem ne podstičemo naelektrisanu atmosferu – naglasio je Abazović.

On je naglasio da bi svi političari i članovi Vijeća bili neodgovorni ako ne bi bili zabrinuti zbog trenutnih dešavanja.

– Ne možemo zatvarati oči pred problemima u kojoj se Crna Gora nalazi – naveo je Abazović.

Smatra da se pojedini mediji ponašaju neodgovorno, te da doprinose “elektrizaciji” atmosfere u državi.

Bezbjednost

Zadovoljan je, kako je rekao, atmosferom koja je danas vladala na sjednici Vijeća na nacionalnu bezbjednost, ali nije htio da iznosi pojedinosti.

Ponovio je da je na državi da učini sve da obezbijedi bezbjednost za svakog građanina na Cetinju.

– Država će preduzeti sve što je u njenoj nadležnosti da se do kraja iuspoštuju sva ustavna prava građana – poručio je Abazović.

On je kazao da ono što je rekao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na radnom doručku sa novinarima tačno.

– Imamo sumnjive određene grupe, one postoje u svim društvima. Nadam se da se neće preći granica koja može negativno uticati na našđe društvo. Zadatak svih nas i službi je da urade dodatni apel prema ljudima koji imaju određeni temperament, a koji je u suprotnosti sa zakonom, da se suzdrže – napomenuo je Abazović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije