Connect with us

Vijesti

ABAZOVIĆ: “Nacionalizam plašt kojim se prikriva kriminal”

Published

on

Akcija u kojoj je u Zeti otkriveno 1,4 tone kokaina plod je saradnje crnogorskih službi sa inostranim partnerima, ali i plod saradnje više naših institucija sistema, kazao je za srpske novine “Nova” potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

“Mogu slobodno reći da sam ponosan na profesionalnost naših službenika, koji su još jednom pokazali spremnost da odgovore najsloženijim izazovima”, naveo je Abazović.

On kaže da je uhapšen vođa jednog kriminalnog klana, a jedan je u bekstvu, intezivno se, kako dodaje, traga za drugim vođom kriminalne organizacije.

“Zadali smo veliki udarac švercu cigareta u Baru, Podgorici i Mojkovcu, napravili akciju rekordne zaplijene kokaina na ovim prostorima. Smatram da smo napravili ogroman iskorak i uvjeren sam da će međunarodna zajednica prepoznati naše napore. U tom smislu, citiraću svoju koleginicu Marović: „Dali smo tonu merljivih rezultata koje traži EK“, naveo je Abazović.

Na pitanje jesu li kriminalne grupe koje su švercovale drogu kroz Crnu Goru ranije imale podršku države, Abazović kaže kako to ostavlja javnosti da proceni sama.

“Ono što mogu garantovati jeste to da kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu, bilo da se radi o krijumčarima narkotika, cigara, transnacionalnim klanovima…”, poručio je Abazović.

Crna Gora je, kaže on, posljednjih trideset godina u međunarodnim okvirima bila prepoznata kao švercerska zemlja, preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici ili cigarete.

“Svima je jadno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške od strane države ili paradržavnog aparata. Postoje određene procjene međunarodnih institucija da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuiraju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodnog šverca će ogoliti ko stoji iza svega”, kazao je Abazović.

On kaže i da je nacionalizam samo plašt kojim se prikriva kriminal.

“Isto kao što su kriminalnim organizacijama u Srbiji navijačke organizacije služile kao pokriće za ostvarivanje kriminala. U posljednje vrijeme se često dešava da su najveći nacionalisti ustvari najzloglasniji kriminalci koji širenjem nacionalne i vjerske mržnje kriju svoja bogatstva i ilegalne poslove. Preuzeli smo veliko breme na sebe, ali ne postoji cijena koju lično nijesam spreman da platim da Crnu Goru konačno oslobodim kriminala. Ovakav podvig velik je i za najveće zemlje svijeta, a ne za malu Crnu Goru”, zaključio je Abazović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije