Povežite se sa nama

Vijesti

Bošnjak: ”Joanikije nije pop”, Bošković: ”Nego što je, isporučen je na Cetinje”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Rasprava je počela kada je Bošković SPC nazvao Crkvom Srbije, a mitropolita Joanikija popom. Nakon toga je reagovala Bošnjak, ističući da ne može tako da govori iz poštovanja prema građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, većinom vjernici

Sjednicu Skupštine obilježila je rasprava između potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak i poslanika Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića oko Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija.

Rasprava je počela kada je Bošković SPC nazvao “Crkvom Srbije”, a mitropolita Joanikija “popom”, nakon čega je reagovala Bošnjak, naglašavajući da ”ne može tako da govori iz poštovanja prema građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, većinom vjernici”.

Bošković je odgovarao na komentar ministarke odbrane Olivere Injac koja ga je optužila da je  dok je bio na čelu tog Vladinog resora uništio Vojsku Crne Gore. Kazao je Injac da  “nije bilo prethonog menadžmenta, ne biste ni popa Crkve Srbije dostavili na Cetinje i onako ga isporučili i onako ga ustoličili”.

–  Što se tiče helikoptera Vojske Crne Gore je uložio 165 miliona eura u glavne nabavke, a to znači da nikako se ne može podvesti pod Vašu konstataciju da je za četiri godine urušen, već je značajno obnovljen, značajno osvježen i unaprijeđeni sposobnosti i kapaciteti Crne Gore. Ako ćemo iskreno da nije bilo prethonog menadžmenta, ne biste ni popa Crkve Srbije dostavili na Cetinje i onako ga isporučili i onako ga ustoličili – kazao je Bošković.

Na to je reagovala Bošnjak, ističući da ne može na taj način da govori o mitropolitu SPC.

– Iz razloga, što makar poštujući vjernike, a najveći broj ljudi u Crnoj Gori su vjernici te crkve, i molim Vas da ubuduće povedete računa o tome. Nema potrebe za takvim konstatacijama – kazala je Bošnjak.

On je pitao je li nešto netačno rekao, Bošnjak je odgovorila da jeste.

– Rekli ste Crkva Srbije, ali ja neću da ulazim u raspravu sa Vama, ali tražim da poštujete radi građana i vjernika mitropolita i funkciju koju ima u Crnoj Gori. Molim Vas da ne vrijeđate, znamo Vaš stav. Nema potrebe za uvrdma jer time vrijeđete veliki dio crnogorskih građana- kazala je Bošnjak.

Bošković je zatim upitao šta je od onoga što je rekao netačno.

– Izviniću se odmah kad mi kažete šta sam netačno i uvredljivo rekao – konstatovao je Bošković.

Bošnjak je stavila primjedbu da Joanikije nije pop.

Bošković je pitao “nego šta je”.

Bošnjak je odgovorila da je monah.

– Vidite da ne znate, molim Vas obratite pažnju kako se ophodite. Ja nikoga ne bih uvrijedila na taj način, a ne posebno nekoga iza koga stoji toliki broj građana Crne gore. Morate sa te strane da gledate i da poštujete. Poštujem Vaš razlčit stav u odnosu na ovo ali neću da dozvolim uvrede – kazala je Bošnjak.

Bošković se izvinio što je rekao da je Jaonikije pop i nastavio.

– Da nije bilo prethodnog menadžmenta, Vi ne biste mogli monaha Crkve Srbije dostaviti, isporučiti na onaj način na koji je iporučen na Cetinje. Je li to sad korektno – pitao je Bošković.

Potpredsjednica Bošnjak je kazala da nije korektno i kazala da će mu oduzeti riječ.

– Dostaviti, isporučiti –  to su riječi koje ponižavaju. Prvo ste van teme i nema potrebe za ovim. I baš sam iznenađena Vašim isputom jer ste uvijek bili prilično pristojnim u svojim izlaganjima – kazala je Bošnjak i dopustila Boškoviću da odgovori Injac.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je reagovao proceduralno, ističući da je Bošnjak reagovala ispravno.

– Želim da naglasim odredbu poslovnika po kojoj je zabranjeno urušavati i vrijeđati ljudsko distojanstvo i na uvrijedljiv način govoriti o drugima. A govoriti o drugima na ovaj način da je isporučen i dostavljen znači gaziti mu ljudsko dostojanstvo. Zašto? Isporučuju se i dostavljaju stvari. Stvari su objekti prava, a čovjek nije stvar niti objekat prava, nego je subjekat prava. Vrlina ljudskog dostojanstva je da razlikujemo čovjeka od žive i nežive prirode – kazao je Koprivica.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije