Connect with us

Vijesti

CAREVIĆ O CETINJU: Nijesam ponosan na ono što sam uradio

Published

on

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević prisustvovao je danas obilježavanju Dana novomučenika jasenovačkih. Tom prilikom za Nova.rs govorio je o zloglasnom logoru u Jasenovcu, ali i nedavnim dešavanjima na Cetinju.

Priznao je da je imao direktnu ulogu kada je u pitanju ustoličenje Joanikija, ali i da “nije ponosan zbog svog postupka, da je angažovana mašina koja je probila barikade”.

Kako je istakao, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori biće odbranjeni od napada.

„Ovo je za mene poseban trenutak. Uvijek ovdje dođem sa velikim zadovoljstvom, ali i posebnom tugom. Sjećanje na nevino stanovništvo koje je stradalo nas opominje da uvijek dođemo i nikada ne zaboravimo stradanje našeg naroda, bez suda i presude. Neviđena zvjerstva, koja normalnom umu nisu poznata, dogodila su se našim stanovnicima. Dolazimo sa željom da se žrtve ne zaborave i kao opomena da moramo biti složniji i sabraniji, da se borimo sa svim izazovima u narednom periodu“, rekao je Carević za Nova.rs.

Kada je riječ o nedavnim događajima sa Cetinja i haosu koji je nastao zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, Carević priznaje da je imao direktnu ulogu, na koju nije baš ponosan.

„Vidjeli ste da sam bio učesnik u svemu tome. Dobro znate, a nisam ponosan zbog svog postupka, da je angažovana mašina koja je probila barikade i uspjela da obezbijedi ustoličenje mitropolita Joanikija. Neprimjereno je i nevjerovatno koliko se pamet pomutila Đukanoviću i njegovim saradnicima. Nakon vladavine od 30 godina ostavili su ekonomsku pustoš, a sada otimanjem crkava hoće sebi da pribave političke i ekonomske pozicije. Slažem se sa patrijarhom i podržavam sve što je rekao. Normalan um to ne može da shvati i prihvati. Vidjeli ste da smo ipak uspjeli, a uspjećemo i u narednom periodu da odbranimo srpsku crkvu i narod u Crnoj Gori“, dodao je.

Mir je, kako ističe gradonačelnik Budve, preduslov za sve. Ipak, postoje situacije kada je reagovanje neizbježno.

„Pozivamo na mir, razum, kao i patrijarh. Mir je uslov za sve, a mi ćemo znati šta da radimo u svakom slučaju. Kada ste pritjerani uz zid, morate da reagujete. Nadamo se da će međunarodni uticaj biti manji da će ipak uvažiti realnost kada je u pitanju Crna Gora“, zaključio je.

4 Comments

4 Komentara

 1. malicrnogorac

  13.09.2021. at 19:20

  Bato i kamioni i mehanizacija…tu se najbolje snalazi…oko otimanje crkava i svojih postupaka ,bez mozga, bolje da ćuti,tako je najpametniji…vidjeti samo ovaj apel za mir u tekstu…
  batokomedija !

 2. BMX

  13.09.2021. at 20:36

  “Nadamo se da će međunarodni uticaj biti manji da će ipak uvažiti realnost kada je u pitanju Crna Gora”
  Upravo u ovoj recenici je sadrzana sustina djelovanja Rusije, Srbije, ruskog nosaca aviona – Crkve Srbije, SANU, Vucica i petokolonasa koji podrzavaju ustolicenje sroskog sveta u Crnoj Gori. Oni zele da Zapad, SAD, EU i NATO prihvate poraz i novu ‘realnost” posrbljavanja Crne Gore i njeno usisavanje u Vucicev i Dodikov srpski svet. Zele da oni prihvate “realnost” da Crna Gora vise nije, niti ce to ikad vise biti – prozapadna, gradjanska, sekularna, multietnicka i multivherska tolerantna drzava, vec ce to biti pravoslavna dzamahirija, novi Ran usred Evrope, balkanski zapecak vracen 30 godina unazad u grotlo mrznje, zaostalosti i podjela.

 3. Zekovic Bobo

  13.09.2021. at 21:05

  A ne bole te desetine hiljada Crnogoraca koje ste pobili 1918 bez suda i presude, bez krivice. I to ne da nijesu imali bilo kakvu krivicu, nego su ginuli braneci Srbiju. A Srbi udri, ka sto ti sad udari, iako nijesu bili pritjerani uza zid, nego su bili opsjednuti osvajanjem i unistenjem Crmogorske drzave i Crnogoraca. Milo nam je sto si naredan da reagujes kad budes pritisnut uz zid. Platices sve gadosti koje radis, vjeru ti dajemo.

 4. soko

  15.09.2021. at 02:57

  Nije dovoljno samo tvoje izvinjenje nego zbog toga bi trebao da odgovaras, da su to ‘drugi’ uradili znali bi ste da se bunite i da kaznjavate! U istoriji Crne Gore, mislim da gora vlada nije bila niti ce biti, sve sto radite radite na stetu Crne Gore i njenih gradjana, sram vas bilo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije