Povežite se sa nama

Vijesti

Demokrate: Produžiti trajanje Opšteg kolektivnog ugovora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanici Demokrata podnjeli su amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je u skupštinskoj proceduri, kojim se produžava trajanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) do 31. decembra naredne godine

Poslanci Demokrata su amandman podnijeli imajući u vidu zahtjev Saveza sindikata (SSCG) da se kroz izmjene Zakona o radu, između ostalog, produži trajanje OKU-a koji ističe 31. decembra ove godine, usljed čijeg bi neproduženja desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju zaključene granske kolektivne ugovore ostali bez brojnih prava iz radnog odnosa.

“S obzirom da je 27. oktobra ove godine Skupština obaviještena da je došlo do zastoja u pregovorima između socijalnih partnera o tekstu novog OKU-a, a imajući u vidu da važeći ističe krajem ovog mjeseca, smatramo opravdanim izjavu generalnog sekretara SSCG-a Duška Zarubice da bi, ukoliko se njegovo važenje ne produži, već u januaru imali desetine hiljada radnika koji ne bi mogli da dobiju nakanadu mimo osnovne zarade, dok bi neprodužavanjem trajanja OKU-a bili u situaciji da radnici izgube najveći dio osnovnih radničkih prava”, navodi se u saopštenju.

Amandmanom se, kako su objasnili, produžava trajanje OKU-a do 31. decembra naredne godine, čime će se garantovati zaštita prava iz radnog odnosa radnika, kojima su, kako tvrde, decenijama unazad svjesno narušavana osnovna prava.

“Time je ispunjen zahtjev SSCG-a i u potpunosti uvažena njihova Inicijativa za izmjene Zakona o radu gdje se garantuje produženje trajanja OKU-a, sa čime se kao odgovorni politički subjekt slažemo, a sve u cilju zaštite radnika u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije