Povežite se sa nama

Vijesti

Đever ministarke zdravlja služio u manastiru: Masovno kršenje mjera od strane građana i sveštenstva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo služio je sinoć praznično bdenije u manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

Sudeći po fotogarfijama koje je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska, može se vidjeti da ni sveštenstvo ni vjernici koji su prisustvovali službi nisu poštovali epidemiološke mjere.

Foto: jeromonah Sava Vukajlović/MCP
Foto: jeromonah Sava Vukajlović/MCP

Takođe, dio manastira u kojem je služio Bojović, koji je inače đever ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, površinski nije velik, pa su vjernici zajedno sa sveštenstvom pribijeno stajali, bez distance a pritom nisu nosili ni zaštitne maske.

Foto: jeromonah Sava Vukajlović/MCP
Foto: jeromonah Sava Vukajlović/MCP

Pored toga, prekršene su i druge mjere koje su na snazi do kraja novembra, a koje je propisao resor na čijem je čelu snaha episkopa Bojovića.

Ministarstvo zdravlja je za period od 15. do 30. novembra 2021. objavilo da su sve vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na sljedeći način:

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika, u vjerskom objektu, obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10m2 prostora po osobi;

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 4m2 po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje
distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Naime, ta lica će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe istaknutiobavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje 2m.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez
odlaska u vjerske objekte.

Podsjećamo, episkop Kirilo poršle godine u ovo vrijeme prebolovao je koronavirus. Prije obolijevanja on je 11. novembra 2020. u Centru bezbjednosti Podgorica saslušan zbog liturgije koju je služio na Mitrovdan u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Episkop Kirilo, takođe, ranije je tvrdio da crkva svjedoči da su sve bolesti, pandemije, epidemije završavane molitvom pred ikonama Bogorodice, a da je Bog je vrhovni ljekar duše i tijela.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije