Connect with us

Vijesti

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora jeste mala, ali je naša posvećenost zajedničkim ciljevima velika

Published

on

Crna Gora je podržala Agendu za održivi razvoj 2030 i Pariški sporazum o klimi. Takođe, slijedimo smjernice Okvirne konvencije o klimatskim promjenama. Mi jesmo mala zemlja, sa godišnjom proizvodnjom od oko 3.500 gigavat sati (GVh), ali je naša posvećenost zajedničkim ciljevima velika, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Dijalogu na visokom nivou o energiji. Ističe i da je potrebno da snažnije podržimo prelazak na čistu energiju.

“Zemlja je naš zajednički dom u kojem živimo, stvaramo i gradimo bolju budućnost za nove naraštaje. Naša pregnuća doprinose bržem razvoju, a razvoja nema bez energije. Svjesni važnosti energije za čovječanstvo, ali i važnosti načina na koji energiju stvaramo i trošimo, kreirali smo jasnu zajedničku viziju koja ne pravi podjelu među zemljama prema njihovoj veličini ili ekonomskoj snazi, već prema odgovornosti njihovih lidera da dogovoreno sprovedu u djelo”, naveo je Đukanović.

Podsjeća da je Crna Gora podržala Agendu za održivi razvoj 2030 i Pariški sporazum o klimi. Takođe, slijedimo smjernice Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.

“Mi jesmo mala zemlja, sa godišnjom proizvodnjom od oko 3.500 gigavat sati (GVh), ali je naša posvećenost zajedničkim ciljevima velika. Tokom posljednje decenije gradili smo isključivo manje energetske objekte koji koriste obnovljivu snagu vode, vjetra i sunca. To znači da smo veoma ozbiljno shvatili upozorenja naučnika širom svijeta o potrebi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte”, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, Crna Gora je preuzela obavezu da do 2030, u odnosu na baznu 1990. godinu, smanji emisiju za 30 odsto.

“Ovaj cilj smo već postigli. U susret konfrenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu, ažurirali smo nacionalno utvrđeni doprinos, i podigli ljestvicu na 35 odsto, s potencijalom za dalja unapređenja”, ukazuje Đukanović.

On je kazao da je važnost naučno zasnovanog pristupa u kreiranju svih politika, pa i energetske, potvrdila i kriza COVID-19.

“Smatram da je veoma važno da afirmišemo veću ulogu nauke i istraživanja u traženju rješenja koja nameću energetski izazovi, a kojih iz dana u dan postajemo sve više svjesni. Naučna utemeljenja moraju biti osnov za politike koje imaju globalni uticaj”, ocijenio je Đukanović.

Drugo, posljednji događaji u pojedinim industrijama ukazuju na potencijal čiste energije.

“Naša je obaveza da ohrabrimo sve koji ulažu ogroman napor da izmijene cijele proizvodne koncepte. Čista, niskokarbonska, bezbjedna ali efikasna energija, treba da bude osnov novog razvojnog zamaha. Zato je potrebno da snažnije podržimo prelazak na čistu energiju”, navodi Đukanović.

Crna Gora pozdravlja inicijativu svih zemalja koje već rade na uvođenju potpuno čiste energije, i podržava formulisanje zajedničke vizije i saradnje sa zemljama koje se zalažu za proizvodnju čiste energije.

Treće, kao ekološka država, Crna Gora snažno podržava aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena i jačanje svijesti da se ekonomski razvoj ostvaruje uz maksimalnu zaštitu životne sredine.

“Samo na taj način možemo obezbijediti bolju zaštitu globalnog biodiverziteta u godinama koje su pred nama. U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i politikom EU u oblasti energetike, planiramo dalji razvoj energetskog sektora kroz zelenu energetsku tranziciju i dekarbonizaciju, povećanjem korišćenja energije iz obnovljivih izvora i unapređenjem energetske efikasnosti, kao i izgradnjom infrastrukturnih objekata za povezivanje sa susjednim energetskim sistemima”, ističe Đukanović.

Kako je dodao, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u šanse i konkurentsku prednost.

“Vjerujem da ćemo posvećenim radom u tome uspjeti i da ćemo Dekadu akcije iskoristiti na najbolji mogući način”, zaključio je Đukanović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije