Povežite se sa nama

Vijesti

ĐUKANOVIĆ POVODOM DANA VOJSKE: Vojska Crne Gore uvijek bila neodvojivi dio svog naroda

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik je kazao kako je uvjeren da će Vojska nastaviti da obavlja svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, kao i da neće podleći “sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe” u dnevnopolitičke svrhe

Predsjednik Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

Kazao je da je, kroz cijelu istoriju Crne Gore, njena vojska bila na vječitoj straži slobode, branič naroda i države i simbol junaštva i viteštva, po čemu je kroz vjekove prepoznata i visoko poštovana među evropskim narodima i državama.

“Uvijek je ustvari bila neodvojivi dio svog naroda, najisturenija kad je bivalo najteže, ispisujući najslavnije stranice velike crnogorske istorije, kao i istorije jugoslovenskih naroda u vremenima zajedničkih državnih aranžmana”, naveo je Đukanović u čestitki.

Istakao je da je vojničko zanimanje bilo i ostalo jedno od najcjenjenijih u našoj zemlji. I danas, kada se po peti put obilježava Dan Vojske Crne Gore od stupanja u NATO, ona je institucija sa najviše povjerenja u domaćoj javnosti, podsjeća predsjednik.

“Kao što je cijenjen partner u najvećoj vojno-političkoj alijansi u istoriji čovječanstva, pravi promoter napretka i razvoja Crne Gore, važna poluga i u procesu njene integracije u evropske strukture.”

Od obnove nezavisnosti prije deceniju i po, Vojska Crne Gore je prošla put stalne modernizacije i osavremenjavanja opreme i znanja kroz saradnju s prestižnim evropskim i svjetskim resorima odbrane i vojnim školama, i učešće u brojnim međunarodnim misijama NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacije, dodaje Đukanović. S tim novim iskustvima i znanjima, danas je interoperabilna snaga, osposobljena po mjeri države da odgovori novim izazovima, da pruža doprinos i regionalnoj i globalnoj stabilnosti, kazao je on.

Đukanović je poručio da je obaveza države da stvara uslove za ispunjavanje zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo dva odsto izdvajanja za odbranu, kao i 20 odsto ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju vojske.

Predsjednik države dodao je i kako je čvrsto uvjeren da će Vojska nastaviti da obavlja svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, kao i da neće podleći “sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe” u dnevnopolitičke svrhe.

“Ohrabrujem starješine i vojnike, sve zaposlene u Ministarstvu odbrane, da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu”, zaključio je Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije