Connect with us

Vijesti

EVROPSKA KOMISIJA O PANDORINIM PAPIRIMA: Nacionalne vlasti treba da reaguju

Published

on

Evropska komisija (EK) kaže da je zaintersovana za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, na svim nivoma, ali da nije u poziciji da daje komentare ili djeluje u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u ”Pandora papirima”.

EK poziva nacionalne vlasti i pravosudene sisteme da reguju u konkretnim slučajevima.

”Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudne sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju”, kaže portparolka EK, Dana Spinat.

Povodom ”Pandorinih papira” koje otkrivaju tajne ofšor poslove velikog broja najviših zvaničnika iz 90 zemlja širom svijeta, među kojima su i premijer Češke, Andrej Babiš i nekadašnji komesar EU, Džon Dali, u Briselu kažu da se ”ne bave se pojedinačnim slučajevima”, a da im je ”teško da daju sveobuhvatni odgovor” kada je riječ o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima.

Navodi se da je u pitanju ”međunarodna istraga spolja” koju EU prati sa interesovanjem jer se bavi pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

U EK dodaju da oni rade na jačanju zakonodavstva unutra EU kako bi se obezbijedili najviši standardi transprentnosti i pravičnosti poreskih sistema na čemu takođe insistiraju i u međunaordnoj saradnji sa partnerima.

”Borba protiv zloupotreba i izbjegavanja poreskih obaveza sada bitnija nego ikada kako bi se troškovi nastali kao posledica pandemije Kovid-19 ravnomjerno podijelili među poreskim obveznicima i time ojačao privredni opravak”, zaključuju u Komsiji.

U Briselu dodaju da je EU veoma napredovala prethodnih godina u oblasti poreskih zakona kako unutar EU 27 tako i u saradnji sa partnerima širom svijeta, kao u borbi protiv pranja novca.

Pandorini papiri otkrivaju tajne ofšor poslove 35 svjetskih lidera, uključujući sadašnje i bivše predsjednike, premijere i šefove država. Oni takođe osvetljavaju tajne finansije više od 300 drugih javnih zvaničnika, poput ministara u vladi, sudija, gradonačelnika i vojnih generala u više od 90 zemalja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije