Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: Učinićemo sve da što prije imamo sinagogu u Podgorici

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”Meni, kao i mnogim Crnogorcima, oduvijek je imponovao jevrejski narod. Jer postoji ogromna sličnost. Prva sličnost se ogleda u tome što se mi nijesmo dali vezati u verige i što nam je sloboda bila iznad svega”

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sinoć je u Budvi svečano otvorio 8. konferenciju „Mahar“, koja predstavlja tradicionalno okupljanje Jevreja iz bivše Jugoslavije i cijele jugoistočne Evrope.

Tom prigodom, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan uručila je premijeru Krivokapiću medalju „Operation Brothers“, u znak zahvalnosti za podršku, pomoć i odličnu saradnju.

Prilikom obraćanja domaćinima i gostima konferencije, premijer Krivokapić je istakao: „Meni, kao i mnogim Crnogorcima, oduvijek je imponovao jevrejski narod. Jer postoji ogromna sličnost. Prva sličnost se ogleda u tome što se mi nijesmo dali vezati u verige i što nam je sloboda bila iznad svega. To je oduvijek svjedočio jevrejski narod, koji je neustrašivo, hrabro i uz podršku Boga bio svoj na svome.

Nosim takođe posebnu impresiju u vezi moja dva boravka u Izraelu. Oba puta sam posjetio Jad Vašem, i svaki put sam sa tugom i bolom saosjećao sa jevrejskim narodom. To stradanje jevrejskog naroda je nešto što trebaju svi drugi narodi da imaju na umu, kako bi svijet bio drugačiji, ljepši, kako bi se više poštovali i cijenili. Kada sam pogledao moto vaše konferencije – Mostovi nade – prisjetio sam se jedne krilatice koja se kod nas oslikava u tri ključne riječi: vjera, nada i ljubav. I upravo tu vjeru su prvi rasijali po svijetu i kroz druge narode – Jevreji. Oni su uvijek imali nadu, i kada je izgledalo da je sve izgubljeno. I naravno, nije vam dovoljna ni vjera, ni nada, ako nema ljubavi. I onaj koji ne voli bližnjega svoga, ne može voljeti ni drugoga. I to svjedočanstvo je najznačajnija mjera koju sam ja doživio u susretu sa vama.“

Premijer je dodao i to da će Vlada Crne Gore učiniti sve da jevrejska kuća okupljanja i molitve, sinagoga u Podgorici, bude što prije izgrađena.

Osim premijera Krivokapića, konferenciji su prisustvovali predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan, Vrhovni rabin Luciano Moše Prelević, nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Nj. E. Jahel Vilan, izvršni direktor za Operacije Svjetskog jevrejskog kongresa Ernest Herzog, politički direktor Evropskog jevrejskog kongresa Johanan Seynave, i drugi ugledni gosti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije