Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆ U KLIN, SEKULOVIĆ U PLOČU: Narušeni odnosi u Vladi ruše bezbjedonosni sektor i ugrožavaju državu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Složenost političke i sveukupne situacije u državi zahtijeva odlučne i hitne poteze, jer svaki nastavak mrcvarenja i održavanja statusa kvo vodi u dalji nastavak agonije.

Od dramatičnih scena na Cetinju 4/5 septembra prošlo je puno vremena, a javnost i dalje nema kompletnu sliku svega što se dešavalo u bezbjedonosnom sektoru, koji je najosjetljiviji dio svakog sistema državne vlasti. Komisije, izvještaji i biroi, te gubljenje dragocjenog vremena i iscrpljivanje demokratske javnosti ne vodi nikuda.

Premijer Krivokapić je 6. septembra, dan poslije ustoličenja mitropolita Joanikija, najavio da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da “niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”

Više je nego očigledno da osim narušenih odnosa parlamentarne većine i Vlade, veliki problem u funkcionisanju vlasti postoje i u samoj Vladi, i to: između pojedinih ministara, te samog Premijera i njegovog vice-premijera. Abazović je ucjenom da će pasti Vlada ukoliko padne ministar Sekulović direktno udario na autoritet premijera.

‘’U Vladi ne mogu da budu i premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović’’, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević, ocjenjujući da je situacija u bezbjedonosnom sektoru neodrživa.

Biro za operativnu koordinaciju kojim upravlja korodinator službi bezbjednosti Dritan Abazović nije se ni sastao, pa na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije ni razmatran Izvještaj komisije o dešavanjima na Cetinju.

“Ono što sam čuo od premijera Zdravka Krivokapića u vezi sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejom Sekulovićem i direktorom policije Zoranom Brđaninom, kao i to što sam čuo od Brđanina i Sekulovića na sjednici Odbora, kao i to što sam čuo na sjednici Vijeća, daje mi za pravo da ponovim stav da ne mogu biti u Vladi i Krivokapić i Sekulović“, jasan je Milan Knežević.

Kako naš portal nezvanično saznaje, na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost došlo je do disonantnih tonova između premijera i ministra Sekulovića, u kojoj je ministar jasno rekao premijeru da nema autoritet i podršku. Sa druge strane, Krivokapić je zamjerio Sekuloviću na odabiru kadrova kojima se okružio i njihovim katastrofalnim rezultatima za ovih skoro godinu dana. Apostrofirao je između redova neke od ”preletača” iz bivšeg režima, a koji su sada na rukovodećim mjestima u pojedinim direktoratima.

Politička kriza i haos u bezbjedonosnom sektoru se mora rješavati, a ne problemi gurati pod tepih. Vicepremijer Abazović je odlaskom u SAD zakočio i rad skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Kada se na ponašanje vicepremijera, a vezano za dešavanja na Cetinju doda i njegov isključiv stav oko rekonstrukcije Vlade, onda se mora razumjeti da je status kvo neizdrživ i da njegovo održavanje može imati nesagledive posledice.

”Za DF prihvatljivo je samo ono što nam je premijer saopštio 6. septembra – da ako smo došli do jasne analize da su odgovorni Sekulović i Brđanin, da premijer uputi inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora policije“, poručio je Knežević.

Pored zarobljenog tužilaštva i ”trulih dasaka” u sudstvu, u kojima nije bilo nikakvih promjena poslije sloma DPS na prošlogodišnjim izborima, ovakva anarhična, haotična sistuacija u srcu sistema vlasti i države, u sektoru bezbjednosti u kojem su došli ljudi nove vlasti, dodatno usložnjava ionako tešku situaciju, a državu i građane uvodi u živo blato destabilizacije i paralize kompletnog sistema.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije