Povežite se sa nama

Vijesti

MANS SAOPŠTIO: “Koncesija se namješta Careviću”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Ministarstvo za kapitalne investicije (MKI), sa ministrom Mladenom Bojanićem na čelu, da sa javne rasprave povuče predlog koncesionog akta za vađenje kamena sa lokacije Platac na Krimovici, sve dok se, kako su istakli, ne utvrdi stvarno stanje na terenu i činjenice koje se odnose na dosadašnje korišćenje tog kamenoloma od strane kompanije “Carinvest”

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a ističe kako Nacrt koncesionog akta “u potpunosti zanemaruje činjenicu da na toj lokaciji Carinvest već 15 godina eksploatiše kamen, te da na parcelama koje se nude pod koncesiju već postoje izgrađeni objekti porodice Carević, što njihovu kompaniju stavlja u privilegovani položaj u odnosu na druge učesnike u budućem ‘javnom nadmetanju'”.

“U nacrtu ovog dokumenta MKI ovu lokaciju tretira kao potpuno novo ležište kamena, pa čak ni na orto-foto snimcima koje mu je dostavila Uprava za katastar ‘ne vidi’ da je ‘Platac’ već formiran kamenolom, sa funckionalnim postrojenjima i infrastrukturom”, rekao je Milovac.

U tom dokumentu se, kako ističe Milovavc, takođe navodi da su na Krimovici vršena samo geološka ispitivanja, kao da se radi o potpuno novoj lokaciji, a ne kamenolomu iz kojeg Carevići već godinama izvlače na desetine hiljada kubika građevinskih sirovina.

“Takođe se navodi i da do ‘ležišta’ vodi asfaltni put koji je izgradila kompanija ‘Carinvest’ za svoje potrebe, ali se ne navodi koje su to ‘potrebe’ Carevići do sada imali na toj lokaciji”, kazao je Milovac.

Kamenolom “Platac” nalazi se, podsjeća Milovac, u neposrednoj blizini mjesta “na kome je budvanski predsjednik opštine, Marko Carević nelegalno izgradio poljoprivrednu farmu i uzurpirao blizu pola miliona kvadrata državnog zemljišta”.

“Kompanija ‘Carinvest’ je prvu koncesiju na eksploataciju kamena na lokaciji ‘Platac’ dobila početkom 2006. godine, i to na period od 10 godina. Većinu vremena trajanje ove koncesije, Carevićeva postrojenja na toj lokaciji su funkcionisala bez potrebnih dozvola. Naime, prema podacima bivšeg Ministarstva održivog razvoja, građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja Carević je zatražio i dobio tek sredinom 2010. godine, a upotrebnu tek 2015. godine”, rekao je Milovac.

Primjeri poput Carevića i njegovih nelegalnih poslova koji se već godinama nesmetano odvijaju bez obzira ko je na vlasti, pokazuju, kako je rekao Milovac, da još uvijek ne postoji politička volja koja bi obezbijedila jednakost pred zakonom i da se bilo kakav partijski ili drugi interes više nikada ne nađu iznad javnog.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije