Connect with us

Vijesti

MARTINOVIĆ: Predlog Krivokapića dobra osnova za pregovore

Published

on

Predlog premijera Zravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade je dobra osnova za dalje pregovore kako bi se trenutna politička situacija u Crnoj Gori riješila onako kako građani očekuju, kazao je poslanik i potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović, prenosi portal RTCG.

On dodaje da zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore oko gorućih pitanja mora biti stvar dogovora svih konstituenata parlamentarne većine. Smatra da je manjinama mjesto u vladi i nada se da će oni to prihvatiti.

Premijer Zdravko Krivokapić je sinoć povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore rekao da će ona imati tri potpredsjednika.

– Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine – rekao je premijer.

Martinović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore izrazio zadovoljstvo stavom premijera o rekonstrukciji Vlade.

– I ranije smo rekli da ćemo podržati, ako premijer bude smatrao da je potrebno vladu osnažiti, rekonstruisati i ako to bude plod konstituenata većine da Demokratska Crna Gora neće biti dio problema već dio rješenja. Ja sam načelno zadovoljan ovakvim saopštenjem i stavom premijera Krivokapića iz razloga što su ovo dobre polazne osnove da krenemo u dalje pregovore kako bi se ova situacija riješila onako kako očekuju i građani Crne Gore – istakao je Martinović.

Na pitanje da li su razgovarali i sa GP URA Martinović je kazao da Demokrate nikada nijesu ucjenjivale ni uslovljavale bilo šta pa ni vezano za Tužilački savjet.

– Prva verzija Tužilačkih zakona bila je plod komporomisa DF-a i Ure, mi smo imali drugu verziju i podržali smo to na sjednici SKupštine i imao novi Tužilački zakon. Smatram da i jedan i drugi proces koji zanimaju javnost treba posmatrati iz ugla dogovora i kompromisa konstituenata većine. I sjednica oko izbora TS-a i oko rekonstrukcje Vlade ne treba da bude uslovljavna od bilo koga već da to bude plod kompromisa – kazao je on.

Što se tiče zakazivanja sjednica Skupštine Crne Gore oko gorućih pitanja, Martinović je kazao da to mora biti stvar dogovora svih konstituenata parlemnatrne većine.

On je dodao i da je manjinama mjesto u vladi.

– Smatramo da su manjine poželjne u svakoj vladi ali mi ne možemo nikoga na silu natjerati. Imali smo korektne odnose sa manjinskim strankama. Tako će i ostati. Raduje me da je i premijer prepoznao da se o tome treba razgovarati. Najveća odgovornost oko toga je na premijeru jer bi on trebao formalno da predloži eventualnu rekonstrukciju. Nadam se da će manjine prihvatiti poziv jer je manjinama mjesto u vladi – kazao je Martinović.

Martinović je kazao da je Demokrastka Crna Gora jedini politički subjekt koji od konsituisanja nove parlamentarne većine i nove Vlade, ničim nije ucjenjivao Vladu.

– Želim da istaknem da je i očekivanje i pritisak javnosti i političkih subjekata koji su konstituenti parlamentarne većine bio na fonu toga da se dva najjača konstituenta parlamentarne većine dogovore. Ističem da nije tačno da je bilo podjele resora i da je bilo priče o bilo kakvim imenima ko će biti budući ministar već je u razgovoru sa DF-om akcenat stavljen na smirivanje tenzija – ponovio je Martinović.

On smatra da je smirivanje tenziaj u društvu moguće ukoliko bude bilo volje od svih konstituenata parlemntarne većime.

– Dodatno iz razloga jer ako pitate građane šta im najviše smeta u poplitičkom životu prethodine godine su tenzije koje su se stvorile. Sve razlike koje imao moramo ostaviti po strani i okrenuti se vitalnim interesima države, kao što je borba protiv Organizovanog kriminala i korupcije, poboljšanje ekonomskog standarda, jačanje institucija države i da svi ponesemo odgovornost. Smatrali smo da je jedini način da dođemo do ostvarivanja tih interesa moratorijum na podjele i da se okrenemo budućnosti Crne Gore – dodao je Martinović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije