Connect with us

Vijesti

MCP: 39 episkopa potvrdilo dolazak na ustoličenje Joanikija

Published

on

Na svečanosti povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, prisustvovaće 39 episkopa, a vjernici će kompletan događaj moći da prate preko Radio televizije Crne Gore.

Iz Mitropolije za Nova.rs ističu da je  da će, kako to vjekovna tradicija nalaže, svečanost predovoditi srpski patrijarh Porifirije.

– Uz naše episkope, tu će biti i episkopi iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajine, Poljske, Bugarske. Doći će i predstavnici Jursalimske patrijaršije, Albanske pravoslavne crkve – kazali su iz Mitropolije.

Na liturgiji povodom ustoličenja, koja je najavljena za nedjelju, 5. septembar, neće biti omogućeno prisustvo zvanica kako je ranije planirano. Umjesto toga, kompletan događaj je planiran da bude održan pod svodovima Cetinjskog manastira uz prisustvo sveštenika i episkopa.

– Što se tiče učešća na ustoličenju, otkazane su sve zvanice. Tu će biti samo pozvani episkopi, sveštenici i pojedini predstavnici crkvenih opština. Zbog malih dimenzija crkve Cetinjskog manastira, predviđeno je da unutar nje budu patrijarh i episkopi, dok će svi ostali biti u porti, gdje će biti ozvučenje i video bim. Radio televizija Crne Gore će direktno prenositi taj događaj, tako da će svi mediji imati priliku da preuzmu signal i snimke. Skup je zaista sveden na minimum i to je naš doprinos smirivanju tenzija – rekao je sagovornik Nove iz Mitropolije, poručivši da je bilo veoma teško donijeti takvu odluku.

– Ta odluka je bila veoma teška, jer smo svjesni podrške koju je Crkva imala tokom naše borbe na litijima, ali vidimo da gotovo svi razumiju zašto je ona donijeta. Zato se spremamo za jedan događaj koji za nas nije manja radost, a to je doček njegove svetosti, patrijarha Porfirija – dodao je on.

Napominje da će se doček patrijarha biti održan u subotu veče od 18 sati na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, dok će ceremonija ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija početi u 5. septembra u osam sati ujutru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije