Povežite se sa nama

Vijesti

MUP: Zbog najave ekstremnih meteoroloških pojava podići stepen operativne spremnosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Od 26. do 30. novembra očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilno vrijeme sa kišom – jakom kišom i jakim, olujnim udarima južnog vjetra – kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova sa ciljem pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava.

U ovom periodu, kako su precizirali, u centralnim i južnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, sa jakim grmljavinskim procesima, lokalno moguće i olujno vremenske nepogode.

– Očekuje se jak južni vjetar posebno na primorju i naročito na sjeveru u višim predjelima vrlo jaki-olujni udari južnog vjetra – istaknuto je u saopštenju.

U ponedjeljak 29. novembra, kako navode, čekuje se naglo zahlađenje i nagli prelazak kiše u snijeg u sjevernim i centralnim predjelima i u planinama na jugu, tako da se tog dana i 30. novembra očekuju i sniježne padavine sa formiranjem sniježnog pokrivača.

K- ao posljedica očekivane meteorološke situacije, potencijalno je moguća obilna količina vode i određeni problemi sa obilnom količinom vode i “flash flood” efekti u urbanim sredinama na bujučnim tokovima i duž puteva koji presjecaju planinske kosine. Na mjestima gdje su vršeni ili su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla moguća su fragmentirana klizišta – bujični nanos materijala – precizirali su iz MUP-a.

Usljed jakog vjetra moguće su određene posljedice u urbanim sredinama, na energetskoj mreži, na gradilištima, na objektima duž obale.

– Duž obale očekuju se talasi i podizanje nivoa mora. Prestanak padavina očekuje se tokom 30. novembra – rekli su iz MUP-a.

Ova meteorološka situcija, kako su dodali, može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti.

– Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo – ocijenili su iz MUP-a.

Kontakti su: OKC 112 (020/481-831; 067/112-112), imejl: [email protected] com.me.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije