Connect with us

Vijesti

NEZVANIČNO: Mitropolija obilježava godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija

Published

on

Planira se da godišnjica obilježi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Mitropolija crnogorsko-primorska planira da obilježi godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija, prenosi Portal Dan nezvanično iz Mitropolije.

Kako navodi ovaj medij, planira se da godišnjica obilježi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ali još uvijek nije sigurno na kom nivou.

Iz Mitropolije su kratko kazali da će obilježavanja sigurno biti i da će se po tom pitanju oglasiti narednih dana.

Otac Nikola Pejović je u nedavnoj izjavi za Sputnjik potvrdio je da će godišnjica biti obilježena, ali da epidemiološka situacija diktira sve događaje u Crkvi.

„Tokom pandemije osim redovnih službi crkveni život sveden je na jedan minimum. Biće obilježena, ali u kom obimu to ćemo tek da vidimo. U svakom slučaju znam da Mitropolit Joanikije imao velike planove za taj, slobodno možemo reći, jubilej, jer to će biti tri dana u koja će se obilježavati godišnjica upokojenja Mitropolita Amfilohija, praznik Svetog Petra Cetinjskog i upokojenje Petra Drugog Petrovića Njegoša“, kazao je on.

Mitropolit Amfilohije i mitropolit Joanikije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra prošle godine. Po sopstvenoj želji sahranjen je u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Mitropolit je sahranjen 1. novembra, a svetu liturgiju predvodio je patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo nedugo nakon mitropolitove smrti.

Zdravstveno stanje mitropolita naglo se pogoršalo početkom oktobra prošle godine kao posljedica obostrane difuzne upale pluća.

Upala pluća bila je uzrokovana koronavirusom, iako je mitropolit bio negativan na koronu desetak dana.

Mitropolita su sa Cetinja dočekali na koljenima, a sahrani su prisustvovali najveći državni zvaničnici – predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji su i govorili, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon njegove smrti, tadašnji episkop eparhije budimljansko-nikšićke Joanikije postavljen je za administratora Mitropolije. Za nasljednika mitropolita Amfilohija sinod SPC ga je izabrao u maju ove godine.

1 Comment

1 Komentar

  1. GRAĐANSKI

    24.10.2021. at 06:06

    Nije u pitanju: godišnjica smrti – no: godina od kad je lipsa’!
    Inače, Titograd ima zli kismet da se njegovi ostaci nalaze na prostoru ovoga grada, zaradi toga što je to tačka oklen zrači negativna energija! I, zračiće vazda!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije